Feit of fabel: de salariskloof tussen mannen en vrouwen groeit

Werk & studie door Anjali

Het is inmiddels 2024, en nog steeds verdienen mannen meer dan vrouwen: de salariskloof is zelfs nóg groter geworden. We zeggen het alvast: dit is geen fabel.

Salariskloof

In 2021 maakten we een 'historisch lage' loonkloof van vijf procent mee tussen mannen en vrouwen, en dit was erg hoopvol voor de toekomst. Het is daarom erg teleurstellend dat uit cijfers van het Nationaal Salaris Onderzoek 2023 blijkt dat de loonkloof weer is gegroeid. Maar wat is het percentage van de salariskloof nu? Dat zullen we je vertellen: mannen verdienen maar liefst 7,4 procent meer dan vrouwen in dezelfde positie met hetzelfde aantal uren. Hoe komt dat, en welke factoren dragen hieraan bij?

Salarisverhogingen

Door middel van een onderzoek van de Nyenrode Universiteit in opdracht van Intermediair kwamen we erachter dat het verschil in de lonen van mannen en vrouwen komt doordat de mannen hun salaris sneller zagen stijgen. De mannen verdienden namelijk 16,4 procent meer dan in 2021, terwijl de vrouwen er met 9,1 procent op vooruit gingen. Eén van de mogelijke verklaringen voor de salariskloof is dat mannen vaker en sneller vragen om loonsverhogingen, omdat ze meer voor zichzelf op durven komen. Daarnaast werken mannen eerder in commerciële branches, terwijl vrouwen eerder gaan voor de non-profitsectoren.

Naast een beter salaris hebben mannen ook vaker een auto van de zaak of een tankpas en hebben ze twee keer vaker winstdeling en vergoeding bij een verhuizing. Mannen geven uit het onderzoek van Intermediair meer om secundaire arbeidsvoorwaarden, terwijl vrouwen geven om het inhoudelijke aspect van het werk.

Tips voor loonsverhoging

Omdat we van mening zijn dat de salariskloof best een beetje mag krimpen, hebben we een aantal tips voor je wanneer je om salarisverhoging wil vragen:

  1. Bereid je goed voor: onderzoek wat het gebruikelijke salaris is voor jouw functie, werkzaamheden en branche.
  2. Het juiste moment: Het juiste moment om salarisonderhandelinen te bespreken is vaak tijdens de jaarlijkse beoordelings- of functioneringsgesprekken. Als je onlangs grote prestaties hebt bereikt is het misschien ook een goed moment om te bespreken: hiermee kun je mogelijk eerder een loonsverhoging krijgen.
  3. Compromissen: Je werkgever zal mogelijk niet gelijk instemmen met het bedrag dat jij voorstelt. Als ze je salarisverhoging geven, zal dat misschien niet even veel zijn als waar je op inzette, maar soms kunnen ze ook niets geven. Vraag in dat geval wat je moet doen om wél een loonsverhoging te krijgen, en werk daar naartoe.
  4. Concreet bedrag: Het is handig als je van te voren al weet wat je wilt gaan verdienen, zodat je er niet vaag over gaat doen. Dit toont aan dat je het benodigde onderzoek hebt gedaan en laat de werkgever zien dat je er goed over nagedacht hebt. Vergeet trouwens ook hoog in te zetten!