Word je ’s nachts vaak wakker? Dit is hoe je de hele nacht kunt blijven dromen

Sport & gezondheid door Maya Luz

Een goede nachtrust is voor ons allemaal erg belangrijk. Om overdag goed te kunnen functioneren moeten we natuurlijk goed uitgerust zijn. Daarom is het ook zo frustrerend als je gedurende de nacht steeds wakker wordt. Herken je dit probleem? Dit is hoe je de hele nacht kunt blijven dromen.

Lees ook: Moeite met uitslapen terwijl je dit soms wel wil? Met deze tips lukt het je zeker

Drink niet te veel voordat je gaat slapen

Als je 's nachts vaak wakker wordt omdat je moet plassen, is het misschien verstandig om minder te drinken voordat je gaat slapen. Goed gehydrateerd blijven is belangrijk, maar het moet je niet wakker houden. Dit is misschien heel voor de hand liggend, maar het is altijd slim om even naar de wc te gaan voordat je onder je dekens kruipt. Hierdoor voorkom je dat je midden in de nacht een toiletbezoekje moet plegen.

Ditzelfde geldt voor eten

Je weet waarschijnlijk al dat wat voor drinken geldt, ook voor eten geldt. We houden van een goede late night snack, maar houd rekening met je spijsvertering en je slaapritme voordat je je zak chips opentrekt.

Creëer een avondroutine

Een goede manier om in de juiste mindset te komen voordat je gaat slapen, is het hebben van een avondroutine. Probeer iedere avond rond dezelfde tijd aan je routine te beginnen en rond dezelfde tijd te gaan slapen. Hierdoor raakt je lichaam eraan gewend en zul je makkelijker in slaap vallen en in slaap blijven. Maak je avondroutine ontspannend. Dit is jouw selfcare tijd.

Vermijd je telefoon

Je telefoon geeft licht, en dit licht is niet erg goed voor je nachtrust. De hormonen die je lichaam aan moet maken om moe te worden, laten door je telefoon langer op zich wachten. Hierdoor ben je dus minder moe dan je zou moeten zijn en kun je slaapproblemen ervaren. Leg je telefoon een uurtje of op z'n minst een half uurtje voordat je gaat slapen weg om dit te voorkomen.

Houd je slaapkamer koel en donker

Comfort is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Als je slaapkamer niet de juiste temperatuur is, slaap je niet goed. We weten bijvoorbeeld allemaal hoe moeilijk het kan zijn om in slaap te komen tijdens de bloedhete zomers. Maar een ijskoude kamer is ook niet fijn. Houd je kamer koel. Zo raak je niet oververhit maar krijg je het ook niet te koud. Maak je kamer ook goed donker. Zo vergroot je de kans dat je lekker door kunt slapen.

Bewaar koffie voor de ochtend

Koffie is heerlijk en een fijne oplossing voor als je wat extra energie nodig hebt. Maar caffeïne kan je ook tegenwerken, bijvoorbeeld als je graag wil slapen. De extra energie die koffie biedt is nu ongewenst. Drink daarom in de ochend of eventueel aan het begin van de middag je havercappu of latte, maar laat de koffie in de avond staan. Je nachtrust zal er enorm van profiteren. Kan je je koffie echt niet missen? Ga dan voor caffeïnevrij.

Forceer jezelf niet om te slapen als je niet moe bent

We kennen allemaal wel het gevoel: je moet de volgende ochtend vroeg op dus besluit je om vroeg te gaan slapen. Je forceert jezelf om in slaap te vallen maar wordt constant wakker. Dit is niet gek, je bent tenslotte helemaal niet moe. We snappen dat je graag genoeg uren slaap wil krijgen, maar dit is helaas niet de oplossing. Forceer jezelf niet om te slapen wanneer je niet moe bent. Ga in plaats daarvan nog even lezen in bed totdat je het gevoel krijgt dat je wel moe wordt.

Lees ook: Hoe koud het ook is: waarom je niet met de verwarming aan moet slapen