Zo overleef jij je vakantie met je vrienden

Reizen door Kyra

Op vakantie met je vrienden, leuk! Vele verhalen eindigen helaas in meer drama dan plezier. Hier zijn wat tips om de drama te ontwijken en de ontspanning te omarmen.

Voorbereiding is het halve werk

Klinkt misschien heel logisch, maar wordt vaker vergeten dan je denkt. Voor een geslaagde vakantie is vooraf dingen bespreken echt van belang. Wat voor vakantie wil iedereen, hoe laat op staan en hoelang gaan jullie weg. Al deze punten, en nog veel meer, bespreek je voordat de vakantie start. Wil iedereen een zon, zee, strand vakantie? Of zijn er ook cultuursnuivers? De vakantie moet voor iedereen leuk zijn. Tuurlijk, je doet soms wat water bij de wijn, maar de een hoeft dit niet meer te doen dan een ander.

Bespreek ook wie wat regelt. Hoe groter de groep, des te groter de chaos als je dit niet goed bespreekt. Laat één iemand alles regelen, of geef iedereen een taak. Zo doet iemand het vervoer, iemand anders het verblijf en weer iemand anders de bezienswaardigheden.

Respecteer elkaars wensen

Ook dit hoort een beetje bij de voorbereiding. Wil de ene helft een strandvakantie, terwijl de andere helft wil wandelen? Misschien is het dan een beter idee om de groep in tweeën te splitsen. Elk klein dingetje, wat voor jou zelf zo vanzelfsprekend is, bespreek je met de rest om een fijne vakantie tegemoet te gaan. Wil je juist alle activiteiten van tevoren plannen, of ben je meer van het op de dag zelf kiezen? Wil je de hele dag met elkaar zijn, of is een moment voor jezelf ook gewenst?

Houd ook rekening met elkaar. Vooral dieetwensen zijn belangrijk om niet vergeten. Is er iemand islamitisch? Kijk dan of de restaurants die je hebt uitgekozen wel geschikt zijn voor hun. Zijn er halal opties? Hetzelfde met mensen die vegetarisch en vegan zijn. Elke dag een salade eten is ook saai en niet meer lekker. Neem een vegan restaurant mee in de planning, misschien ontdek je daar wel de lekkerste recepten!

Budget tijdens een vakantie met vrienden

De één heeft een ander budget dan de ander. Dat is niet erg, maar houd er wel rekening mee tijdens het plannen van de vakantie. Vooral als jij een deel regelt waar geld een rol bij speelt, is het belangrijk om niet over iemands budget te gaan. Als je echt héél graag naar het ene verblijf wil, maar het past niet binnen het budget van de ander, leg dan zelf wat bij. Vakantie hoort rust en plezier te brengen en geen geldzorgen met zich mee te brengen.

Ook is het in de gaten houden van wie wat betaald een goed idee. Je wil niet dat jij alles betaalt, terwijl die ene vriendin één keer het diner heeft betaald. Er zijn tegenwoordig verschillende programma’s die je hier gemakkelijk mee helpen. Je voert alle namen in en iedereen voert de bedragen in die zij hebben betaald en voor wat. Het programma berekent dan zelf wie wat nog krijgt of moet betalen. Wel zo handig. Vooral met grote groepen is het slim om dit in de gaten te houden, om zo meelifters er tussenuit te pakken.

Lees ook: De leukste spelletjes om mee te nemen op vakantie