Dit is hoe Valentijnsdag gevierd wordt over de wereld

Liefde door Anjali

Valentijnsdag staat natuurlijk in het teken van liefde. Van Spanje tot China, van Japan tot Colombia, zo vieren deze landen Valentijnsdag.

Valentijnsdag

Hoe Valentijnsdag precies is ontstaan, is vaak moeilijk te zeggen. Sommigen zeggen dat het verhaal achter de dag zou gaan om een priester inhet Romeinse Rijk die stiekem soldaten trouwden, en als straf hierdoor onthoofd werd. Volgens de verhalen is hij op 14 februari 269 vermoord, wat een katholieke feestdag opleverde. Het duurde nog lang voordat de execdutie van Sint-Valentijn iets te maken kreeg met romantiek. In de zeventiende eeuw begonnen leden van het Engelse en het Franse hof elkaar liefdeskaartjes te sturen. Ook het geven van cadeaus werd gebruikelijker op 14 februari.

De dag van de liefde had vroeger daarnaast nog een andere betekenis: februari werd namelijk gezien als het begin van de lente. De vogels maken nestjes, de natuur komt weer tot bloei en de romantiek hangt in de lucht: het leven wordt weer mooier na de grauwe winter. De Britse schrijver Geoffrey Chauncer schreef het gedicht Parliament of Fowls, waarin hij schrijft dat de volgetljes op deze bewuste dag hun partner kiezen.

Nu we meer weten over de oorsprong, kunnen we ons richtenb op het heden. Door de jaren heen hebben verschillende culturen hun eigen draai gegeven aan Valentijnsdag. Welke tradities ze aanhouden, kun je hieronder lezen.

Spanje

De bewoners van Catalonië hoeven nooit lang na te denken over wat ze hun geliefde zullen schenken op de dag van de romantiek. Het is daar namelijk gebruikelijk dat de mannen de vrouwen rozen geven, en de vrouwen boeken schenken aan de man.

China

China pakt het groots aan: zij vieren de feestdag als liefdesfestival, genaamd Qi Qiao Jie. Dit festival valt op de zevende dag van de zevende maand van de maankalender. Het heet dan ook wel Dubbel Zeven Dag. Jonge vrouwen beoefenen hun kunsten en besteden tijd aan het wensen voor een goede man in de toekomst.

Japan

In Japan vieren ze de dag van de liefde op 14 maart, in plaats van februari. Dit noemen ze een 'Witte Dag'. Ze geven elkaar op deze dag witte chocolade, lingerie of juwelen. Niet alleen Japan, maar ook Hong Kong, Zuid-Korea en Taiwan vieren de Witte Dag.

Colombia

Colombia viert geen dag van de liefde op 14 februari, maar wél een dag voor de liefde en vriendschap. El día del amor y amistad valt op de derde zaterdag van september. Zo kun je je vrienden ook eens verassen, zonder dat ze denken dat je een crush op ze hebt.