Wacht effe: ontdekken oplettende kijkers een foutje in vraag De Slimste Mens?

Media door Jennifer

In de populaire kennisquiz De Slimste Mens zijn ze druk op zoek naar de slimste BN'er van Nederland. Alleen blijken tv-kijkers soms slimmer dan de deelnemers én makers. Zo ontdekken kijkers in de aflevering van donderdagavond wéér een foutje in de vraag, waar deelnemer Annemieke Hoogendijk nog mee wegkomt ook. Oeps!

Kijkers ontdekken foutje in De Slimste Mens

Het lijkt stiekem wel een test van de makers van De Slimste Mens. Misschien zijn ze zonder dat we het weten op zoek naar 'onbekende' deelnemers voor een spin-off van de populaire kennisquiz. Hoe dan ook blijken tv-kijkers af en toe slimmer dan de bekende deelnemers én makers van het tv-programma. In de uitzending van donderdagavond 18 januari ontdekken een aantal kijkers namelijk een foutje in een vraag tijdens de ronde '3-6-9'. Oeps! In deze aflevering zien we acteur Joes Brauers, cabaretier Tim Hartog en actrice Annemieke Hoogendijk, die 90s kids waarschijnlijk wel kennen als 'mevrouw Stemband' uit De Grote Meneer Kaktus Show.

Vier of twee kamers?

Het is laatstgenoemde die de vraag met de fout krijgt. "Hoeveel kamers heeft het menselijk hart?" vraagt presentator Philip Freriks, waarna zij na lang nadenken reageert: "Vier." Volgens de makers is het antwoord goed en ook bolleboos Maarten van Rossem komt er niet tussen. Alleen klopt het antwoord op de vraag volgens sommige kijkers niet. Zij denken dat een hart slechts twee kamers heeft. "Het hart heeft twee kamers en twee boezems," reageert Sjoerd op socialmediakanaal X. "Vier holtes, maar twee kamers dus."

Wanneer je de vraag opzoekt via Google, lees je in eerste instantie meteen iets over vier 'kamers' van het hart. Al noemen ze het officieel vier holtes, waarbij je twee voorkamers (atria) en twee kamers (ventrikels) hebt. Echter staat op de website van de Hartstichting, dat het hart inderdaad uit twee kamers bestaat: een linker- en rechterkamer. De andere twee holtes worden volgens hen boezems genoemd, zoals de kijkers zeggen.

Meer blunders

Het is niet de eerste keer, dat makers van De Slimste Mens een foutje maken in de vraag. Zo kwam in het verleden een vraag voorbij over de quote 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan'. Volgens De Slimste Mens is deze quote van Pippi Langkous, maar dat is inmiddels zelfs ontkent door de bedenker van Pippi. Op de website van schrijfster Astrid Lindgren staat: "Dit citaat is overal verkrijgbaar en wordt vaak verondersteld te zijn gezegd door Pippi Langkous, maar Astrid Lindgren heeft het niet geschreven en er is geen bronverwijzing naar bekend."

Hoe dan ook helpt het foutje in De Slimste Mens deelnemer Annemieke wel naar de volgende ronde. Hoewel ze uiteindelijk een hoop seconden bij elkaar sprokkelt, wordt ze nét niet de slimste van de dag. Wel wint ze in de finale van de jonge Joes.

Lees ook: Say what? Akwasi én Slimste Mens-kijkers in verwarring over 'margarine' door misverstand: "een turnster?"