Een film of serie voor de 100ste keer bekijken: waarom vinden we dit zo fijn?

Vrije tijd door Esra

Hoewel de keuze uit films en series heel ruim is, kom je toch elke keer weer terug bij die ene comfortshow. Keer op keer dezelfde personages en steeds maar weer dezelfde gebeurtenissen... Hoe komt het dat we toch blijven kijken naar deze film of serie? Wij leggen het je uit.

Lees ook: Oeh! Virgin River seizoen 6 komt eraan: op déze datum starten de opnames

Zoeken kost té veel energie

Volgens Marta Calderero, een leraar psychologie aan de Open Universiteit in Catalonië, zit er een psychologische reden achter. Door de ruime keuze uit films en series is de kans groot dat je je overweldigd voelt. En wanneer je er eindelijk één hebt gevonden die aan je wensen voldoet, moet je nog kennis maken met de nieuwe personages en fictieve werelden. Kortgezegd kost het dus heel veel energie. En daar hebben we vaak simpelweg geen zin in. Daar komt nog eens bij dat we de film of serie uiteindelijk helemaal niet leuk vinden. En om nou het risico te lopen dat je je vrije tijd daaraan ‘weggooit’, is het veel makkelijker om te kiezen voor de ‘veilige’ optie.

Het is gezond

Uit een onderzoek van The University of Chicago Press is zelfs aangetoond dat het gezond is om films en series opnieuw te bekijken. Het zorgt namelijk niet alleen voor een fijn, comfortabel gevoel, ook geeft het je een gevoel van geluk. Daarbij is het mogelijk dat je wat over jezelf leert. Want hoewel de serie niet verandert, doet jouw kijk op de wereld dat waarschijnlijk wel. Hierdoor ga je de film of serie anders beleven.

Fijne herinneringen

Als jij je goed voelde tijdens de eerste keer dat je een film of serie bekeek, is de kans groot dat deze emoties weer opkomen wanneer je deze film of serie opnieuw bekijkt. En omdat iedereen nou eenmaal op zoek is naar het gevoel van geluk, is het logisch dat het een comfortshow wordt. Daarbij geeft deze film of serie jou mogelijk een fijn, nostalgisch gevoel.

Het zorgt voor ontspanning

De voorspelbaarheid van de film of serie geeft jou een ontspannend gevoel. Een gevoel dat jij waarschijnlijk wel nodig hebt na een dag vol prikkels. Het kijken naar een comfortshow is daardoor een fijne manier om een stukje stress weg te halen. Daarbij is er geen mogelijkheid dat je teleurgesteld wordt. Iets wat wél mogelijk is als je begint aan een nieuwe film of serie.

Lees ook: OMG! De gigantische villa van 'Regina George' uit Mean Girls staat te koop

Je bouwt een connectie op

Ten slotte voelt het alsof je een soort connectie opbouwt met de film of serie. Het is overdreven om te zeggen dat je de personages gaat zien als familie, maar desalniettemin bouw je wel een soort vertrouwde band met ze op. Zo geeft de film of serie jou een gevoel van vertrouwen en connectie.