Duurzame energiedilemma’s: bad of douche? Kookplaat of magnetron? Wij vertellen het je

De maatschappij door Anjali

Energie is nog steeds heel duur en nog steeds zijn we veel geld kwijt aan alledaagse dingen. Wat kun je doen om je uitgaven te beperken?

Kookplaat of magnetron?

Magnetronmaaltijden zijn makkelijker, maar kliekjes warmen we vaker op in de pan. Toch is de magnetron écht zuiniger dan de kookplaat. Dus, ook als je erbij zweert dat je leftovers beter smaken uit de pan, de magnetron(maaltijd) is zuiniger. Tenminste, voor het milieu.

Stekkers uit het stopcontact?

Dit is voor veel mensen geen verrassing, maar we vergeten het echt wel eens uit gemakzucht. Je kunt tientallen euro's besparen als je de oplader van je telefoon elke ochtend uit het stopcontact haalt. Nog beter is het om 'm alleen het stopcontact in te doen wanneer je je mobiel oplaadt. Dat betekent: laad je telefoon overdag op, zodat je zodra 'ie vol is, alles kunt ontkoppelen. Uit onderzoek blijkt dat 23 procent van de energie verloren gaat aan apparaten die energie slurpen. Dat houdt in dat ze in het stopcontact blijven zitten of op stand-by staan. Ook het koffiezetapparaat en het tv-kastje kunnen dus prima zonder stroom wanneer je ze niet gebruikt. Er is trouwens een woord voor deze apparaten: de Britten noemen het vampire devices.

Bad of douche?

Het hangt natuurlijk af van je badkamergewoontes: hoelang blijf je onder de douche staan? Gebruik je water met hetere temperaturen of liever lauwwarm (of zelfs koud)? Wanneer je in bad gaat verbruik je gemiddeld zo'n negentig liter water, waarvan zestig liter warm water en dertig liter koud water. Bij een normale douchebeurt verbuiken we ongeveer zo'n negen liter water per minuut. Als je binnen tien minuten de kraan uitdraait, is douchen goedkoper dan baden. Maar als je een lange douchesessie neemt om bijvoorbeeld de haren te wassen of te scheren, zit je vaak al over de tien minuten. In dat geval kun je misschien beter in bad gaan (al zou je waarschijnlijk niet willen scheren of wassen als je er nog even in moet zitten).

Constante temperatuur of verwarming elke keer uit- en aandraaien?

Hier heb je misschien nog nooit aan gedacht, maar het antwoord is zeker belangrijk om geld te kunnen besparen. Wat is er nu zuiniger: dat het binnen in huis standaard op één vaste temperatuur is, of de ruimte steeds opnieuw laten opwarmen en afkoelen? Het lang verwachte antwoord is: steeds opnieuw verwarmen en laten afkoelen! Het kost natuurlijk extra energie om jouw woning weer opnieuw te laten opwarmen, maar als je wil besparen op de energierekening is het toch écht verstandiger om de verwarming uit te zetten als je weggaat. Denk aan alle warmte die je anders misloopt! Als je een waterpomp hebt is het anders: dan is de constante temperatuur aan te raden. Dat bespaart energie.