Hoe eet je niet te veel tijdens de feestdagen?

Eten door Anjali

Het is weer zover: de feestdagen zijn aangebroken. Dat betekent heel veel gezelligheid, maar ook heel veel eten. Er staat altijd veel lekkers op tafel tijdens het kerstdiner, en hoewel je veel te vol zit schep je tóch nog een keertje op. Met deze tips zorg je ervoor dat je niet teveel eet.

Eten tijdens de feestdagen

Gourmetten, 3-gangen menu's en borrelhappen: soms lijken de feestdagen niet meer dat een eetwedstrijd tegen jezelf. We gaan veel op bezoek en eten en drinken daar een hapje en een drankje, om vercolgens naar het volgende feestje te gaan, waar we nóg meer eten en drinken. Hoewel je het misschien leuk vindt, al die gezelligheid, is kreunend en klagend op de bank liggen en je broek losmaken nooit fijn. Als je dit wil voorkomen, hebben wij de ultieme tips voor jou.

1. Hoge temperaturen

Misschien is het je wel eens opgevallen, maar ben je het inmiddels vergeten: in de zomer eten we minder én gezonder dan in de winter. Dat heeft niets met de feestdagen te maken, maar juist met de hoge temperaturen die er buiten zijn. Je lichaam heeft minder energie nodig om warm te blijven, dus hief je ook minder te eten. Ook kunstmatige hoge temperaturen blijken invloed te hebben op je eetlust: er zijn verschillende onderzoeken gedaan, zoals deze Britse studie uit 2015. Werknemers in een ruimte van 26 graden Celsius aten gemiddeld 100 kcal minder dan de werknemers in een rumte van 20 graden Celsius. Dat is misschien een klein verschil, maar tijdens deze feestdagen (lees: eetdagen) komen alle kleine beetjes van pas. Zo hoeft je riem geen gaatje losser.

2. The perfect plate

De makkelijkste manier voor het eten van kleine porties is een klein bord. Op een kleiner bord zien de porties er groter uit en pas je deze ook aan naar wat er op het bord past. Een optische illusie uit 1865 bevestigd dit: een zwarte cirkel werd in een witte cirkel geplaatst. Was de witte cirkel klein, dan leek de zwarte cirkel groter dan wanneer de witte cirkel groter was. Plus, als je een kleiner bord neemt, hoef je je niet te schamen voor een tweede ronde. Dat zou namelijk maar een klein beetje meer zijn dan één groot bord. En laten we eerlijk zijn, dat grote bord zou je ook twee keer laten opscheppen.

3. Kleurtheorie

Naast het juiste formaat van het bord speelt kleur ook een rol in de grootte van een portie. Zwarte en rode borden worden volgens een onderzoek van de Hacettepe Universiteit in Ankara veel voller opgeschept dan witte borden. Waarom dit zo is? Een rood of zwart bord laten het lijken alsof het bord nog niet vol is, terwijl contrasterende kleuren als wit het juist laten lijken alsof ze sneller volzitten. Kies daarom voor een wit bord als je een chocolademousse wilt eten, dan krijg je minder suikers op.