Beveilig je Telefoon op Reis

Reizen door Djamila

Niemand gaat meer op reis zonder telefoon, tablet of laptop. Velen nemen ook mobiele apparaten mee van het werk om even die laatste e-mail te versturen. Je herkent het waarschijnlijk wel. Maar wat je je vaak niet realiseert, is dat je mobiele telefoon in het buitenland minder goed beschermd is dan in eigen land. Daarom hier wat tips om veilig op reis te gaan met al je mobiele apparaten. Je wilt je gegevens natuurlijk goed beschermen, dus lees dit goed door!

Verzorging telefoon voor vertrek

Allereerst moet je goed voor je telefoon zorgen voordat je op reis gaat. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je telefoon de hele reis meegaat. Controleer je telefoon nauwkeurig, zodat je onderweg niet voor verrassingen komt te staan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je oplaadstation schoon is. Maak hiervoor een afspraak met de winkel waar je de mobiele telefoon hebt gekocht of met je provider. Het schoonmaken van het oplaadpunt duurt ongeveer een half uur. Neem tegelijkertijd een nieuw oplaadsnoer mee.

Maak altijd een back-up van je gegevens. Zo heb je ze altijd bij de hand, ook als je telefoon kapotgaat. Denk aan de vele foto's die erop staan. Duizenden toch? Die wil je toch niet kwijt! Koop een screenprotector. Je wilt geen schade aan de telefoon als je op reis gaat. Het is ongelooflijk duur om de schade aan je scherm in het buitenland te laten repareren. Een stootvast hoesje helpt ook, dan kun je hem nog eens laten vallen.

Download alles als je nog thuis bent. Je hebt thuis het snelste en goedkoopste internet, dus zet die films erop, de games etc. Je wilt niet downloaden op buitenlandse netwerken. Bereid je films, casino apps voor online gokkasten en muziek vooraf voor. Wil je iets kijken in het vliegtuig? Dan heb je bij je streamingdienst downloadmogelijkheden voor films en series. Maak daar gebruik van! Dan is je vlucht zo voorbij!

Wifi op reis

Als je onderweg bent, zit je al snel op draadloze netwerken zoals openbare wifi. Een hacker kan op dit netwerk goed uit de voeten, dus wees alert! Als je inlogt op een netwerk dat geen wachtwoord heeft, ben je echt slecht beveiligd. Zet op je telefoon de instelling ‘automatisch verbinding maken met alle netwerken’ uit. Het is namelijk heel makkelijk om nietsvermoedend ergens in te loggen zonder het te beseffen. En dat wil je niet altijd! In dat geval is het gebruik van je eigen mobiele data in het buitenland beter dan verbinding maken met gratis wifinetwerken.

Als je onderweg bent, is het belangrijk om op te letten bij het gebruik van draadloze netwerken, zoals openbare wifi. Hackers kunnen deze netwerken gebruiken om je gegevens te stelen. Wees alert op netwerken zonder wachtwoord. Als je op een netwerk zonder wachtwoord inlogt, ben je slecht beveiligd. Zet op je telefoon de instelling ‘automatisch verbinding maken met alle netwerken’ uit. Zo voorkom je dat je per ongeluk inlogt op een onveilig netwerk. Als je toch gebruik moet maken van openbare wifi, kun je je gegevens beter beschermen door een VPN te gebruiken. Een VPN versleutelt je gegevens, waardoor ze voor hackers onleesbaar zijn.

Reisverzekeringen

Natuurlijk kun je ook te maken krijgen met verlies en diefstal van je smartphone of laptop. De gedachte alleen geeft klotsende oksels bij veel mensen. Let op: je mobiele telefoon valt bij een reisverzekering niet onder 'bagage'. Je moet er een aparte verzekering voor afsluiten. Zeker als je een zakelijke laptop bij je hebt, is dit best belangrijk. Doen dus!

Gegevens bescherming

Bij verlies of diefstal is het belangrijk dat je je gegevens op afstand kunt vergrendelen of wissen. Deze optie vind je op nieuwere besturingssystemen onder de instellingen van je toestel. Bij Apple is dit bijvoorbeeld 'Zoek mijn iPhone' via de iCloud.com. Op Android-toestellen heb je onder ‘Instellingen’ de optie ‘Zoek mijn telefoon’. De functie werkt echter alleen als je een Googleaccount hebt en als je locatie is ingeschakeld.

Het is ook handig om je provider op de hoogte te stellen, zodat zij je simkaart kunnen blokkeren. Wat je niet moet doen is diefstal of verlies online melden. Dat gaat namelijk via DigiD per sms, en dat wordt natuurlijk naar je telefoon gestuurd. Daar schiet je niks mee op.