Wéér wat vergeten! Dit is waarom we dingen vergeten zodra we door de deur lopen

Sport & gezondheid door Anjali

Voordat je vertrekt toch nog even naar de keuken lopen, maar vervolgens niet meer weten wat je daar aan het zoeken was, om er vervolgens een halve dag later achter te komen wat je vergeten bent! Hoe kan het nou dat je dingen vergeet wanneer je door de deur loopt?

Zo gek als een deur

Je hoeft je nu geen zorgen te maken over dementie: je vergeet gewoon snel dingen wanneer je door een deuropening loopt. Wetenschappers van de University of Notre Dame (VS) beseften dit fenomeen en doen al sinds 2006 onderzoek. Zij kwamen erachter dat als je van de ene ruimte naar een andere ruimte loopt, specifiek door een deuropening, je een grotere kans hebt om je gedachten te verliezen. En dan sta je daar in de keuken, afvragend wat je eigenlijk kwam doen.

Geheugenmapjes

De wetenschappers ondervonden dat je gedachten koppelt aan de ruimte waar je je in bevindt. Denk in mapjes: je zult dan en woonkamermapje hebben, maar ook een hapmapje of een slaapkamermapje. Als je dan een andere kamer in stapt wissel je van geheugenmapje, waardoor je vergeet wat je wilde pakken. Andere wetenschappers vertelden dat dit niet altijd het geval is. Zo moesten proefpersonen uitsluitend nadenken over de gedachte die ze niet kwijt wilden raken, en zo vergaten ze evenveel als normaal, wat niet aan openingen lag. Dat klinkt best logisch, want de deur is natuurlijk geen magisch gedachtenwissend portaal.

Vergetelheid de deur wijzen

Hoe je je geheugen weer terugkrijgt? Je hebt het vast wel eens vaker gehoord en geprobeerd: loop terug naar de ruimte waar je je in bevond toen je de gedachte kreeg. Wat wilde je in de badkamer doen? Onthoud het deze keer wél goed, anders blijf je heen en weer lopen. Herhaal de taak voor jezelf, in je hoofd of hardop. Het lijkt misschien een beetje gek, maar zorgt ervoor dat je geen piepjestest hoeft af te leggen.

Stok achter de deur

Wil je nooit meer iets vergeten wanneer je door een opening loopt? De allerbeste oplossing is dan om alle openingen in het huis te slopen en er een soort studio van te maken. Een open vloerplan is tegenwoordig helemaal in, dus je bent ook nog eens een trendvolger. Vergeet ook niet de voor- en achterdeur eruit te halen, al zul je in de winter wel wat extra truien in moeten slaan.