Snotterig deze winter? Dit is wat jouw snot zegt over je gezondheid

Sport & gezondheid door Esra

Het klinkt misschien een beetje onsmakelijk, maar vooral nu we weer richting de winter gaan, zetten de verkoudheidsklachten weer op. Vooral van een snotterige neus lijken veel mensen last te hebben, jij ook? Dan is het je misschien al wel opgevallen dat snot er niet altijd hetzelfde uitziet. Maar wat betekenen de kleuren van snot eigenlijk? Wij leggen het je uit.

Groen snot

Groen snot duidt misschien op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Hoewel groen snot klinkt alsof er wel degelijk iets mis is, hoeft dit niet altijd een slecht teken te zijn. De groene kleur komt namelijk door de bloedcellen die je afweersysteem helpen om bacteriën tegen te houden. Deze cellen bevatten veel ijzer, wat ervoor zorgt dat de cellen een groene kleur loslaten wanneer ze doodgaan. Ook is er een mogelijkheid dat groen snot ‘gewoon’ duidt op een virusinfectie.

Geel snot

Net zoals groen snot, is ook geel snot een ‘goed’ teken: je lichaam is namelijk aan het vechten tegen het virus dat is binnengedrongen. Geel snot duidt aan dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Dit zorgt mogelijk voor een verkouden gevoel. Als het goed is wordt de gele kleur na een paar dagen donkerder. Is dit niet het geval en blijft het snot geel of krijg je last van koortsverschijnselen, dan is het mogelijk dat het gele snot duidt op bronchitis.

Lees ook: Constante loopneus? Dit is wat je kunt doen

Helder snot

Is je snot vrijwel kleurloos en transparant met een plakkerige textuur? Dan heb je waarschijnlijk geen virus of infectie. Let hierbij wel op het woord ‘waarschijnlijk’, want er zijn uitzonderingen. Krijg jij last van overmatig veel snot, dan is er mogelijk wel iets aan de hand. Ook is het mogelijk dat je een oor- of holteontsteking hebt, maar je snot er toch helder uit blijft zien.

Rood of bruin snot

Hoewel het misschien even schrikken is wanneer je rood of bruin snot uit je neus ziet komen, is dit waarschijnlijk niet iets waar je je druk om hoeft te maken. Al wanneer je iets te hard je neus snuit of in je neus peutert begint jouw neus te bloeden. Daarnaast zijn de slijmvliezen ook erg kwetsbaar, waardoor er snel een bloedvaatje knapt. Deze rode of bruine kleur komt dus vrijwel altijd door een vermenging met bloed. Wil je dit voorkomen? Probeer dan eens wat vaker je neus te spoelen met een natuurlijke zoutoplossing, in plaats van te snuiten of peuteren.

Wit snot

Voelt jouw snot plakkeriger en dikker aan en krijgt het een witte kleur, dan zit er mogelijk een verkoudheid of griep aan te komen. Het weefsel in je neusholte is waarschijnlijk ontstoken en opgezwollen, waardoor het snot dat erdoorheen beweegt wordt vertraagd. Het gevolg hiervan is dat het snot vocht verliest en dikker wordt.