Lopen op hakken: is het eigenlijk wel goed voor je lichaam?

Mode & trends door Zita

Sommigen lopen elke dag op hakken, anderen alleen bij een speciale gelegenheid. Of je nu elke dag op hakken loopt of heel zelden, er zijn een aantal dingen goed om te weten als je besluit op hakken te lopen. Want is op hakken lopen eigenlijk wel goed voor je voeten en benen? We zochten het voor je uit.

Op hakken lopen

You hate it or you love it, maar op hakken lopen ziet er nou eenmaal mooi uit. Het maakt je outfit helemaal af en je voelt je er sexy in. Maar we stellen je helaas teleur: lopen op hakken is niet heel gezond. Je voeten, maar ook de rest van je lichaam is hier namelijk niet blij mee. De hele dag op hakken lopen vooral ook heel vermoeiend. Ook als je niks anders gewend bent, is je lichaam hier toch niet heel blij mee.

Andere lichaamshouden

Wanneer je hakken draagt, verander je eigenlijk je hele lichaamshouden. Als je hakken draagt, wordt de afstand tussen je teen en hak korter, waardoor je minder steun hebt tijdens het staan en lopen. Er komt ook veel druk op je voet te staan, wat op den duur pijnlijk wordt en waardoor je zelfs hamertenen krijgt. Maar ook blaren, ingegroeide teennagels en eeltknobbels komen sneller voor bij mensen die hakken dragen. En je knieën? Die zijn ook niet blij wanneer je hakken draagt. Er komt druk op het middelste gedeelte van je knieën, waardoor je kniegewricht wordt aangetast. Je krijgt hierdoor pijn, je kuitspieren worden korter, waardoor je spieren beschadigen en je last krijgt van artrose. En dan nog iets: je hebt ook meer kans op spataderen. We don't want that.

Wat nu?

Zoals je ziet een behoorlijke lijst aan klachten die ontstaan door het dragen van hakken. Maar betekent dat ook dat we nooit meer hakken mogen dragen? Help! Niet getreurd, wat je mag echt nog wel hakken dragen. Er zijn namelijk een paar dingen die je doet om het minder belastend te maken voor je lichaam:

 

Koop altijd schoenen in de goede maat. Een te kleine schoen is natuurlijk sowieso al niet goed voor je voeten, maar hakken die knellen zijn al helemaal een ramp voor je voeten.

Als je hakken wil dragen, draag dan een blokhak of een sleehak. Deze geven nét wat meer ondersteuning aan je voeten.

Trek geen hakken aan als je gaat shoppen. Of beter gezegd, pas je schoenen aan aan de activiteit die je doet.

Als je regelmatig hakken draagt, is het goed om je kuitspieren af en toe te trainen.

Om je voeten extra ondersteuning te geven, kies je voor speciale zooltjes die je in je hakken doet.

Heb je een dag hakken gedragen? Loop dan als je thuis bent op blote voeten, dan kunnen je voeten herstellen.