Maestro-kijkers gaan stuk om blunderende Tjitske Reidinga: "beste moment van de avond"

Media door Jennifer

Op het eerste gezicht lijkt tv-programma Maestro misschien een ietwat saai programma. Wie wil nou een uur lang kijken naar klassieke muziek? Nou, door de deelnemende BN'ers wordt het tóch wel vermakelijk. Daardoor zorgt het tv-programma ook voor meer waardering voor de muziek. Al levert Maestro soms nogal hilarische tv op, zoals kijkers zondagavond zien in de eerste aflevering. Vooral de blunderende Tjitske Reidinga heeft flink de lachers op haar hand.

Eerste aflevering van nieuw seizoen Maestro

Het tv-programma Maestro is inmiddels alweer begonnen aan seizoen 6. Dat bewijst meteen wat voor een populair programma het is. De BN'ers staan ook redelijk in de rij om deel te nemen. Zo doen dit seizoen wederom een aantal bekende namen mee. Denk aan presentator Chris Zegers, journalist Roos Moggré, zanger Pepijn Lanen (bekend van De Jeugd van Tegenwoordig) en zanger Ammar Bozoglu. Daarnaast zien we ook muzikant Frédérique Spigt, stand-up comedian Glodi Lugungu en de bekende actrice Tjitske Reidinga. Vooral laatstgenoemde blijkt dit seizoen een fijne toevoeging aan het gezelschap, dat zich waagt aan de klassieke muziekstukken. Even voor de goede orde: ze leren tijdens het programma dus dirigeren. Alleen worden ze in de eerste aflevering altijd in het diepe gegooid. Zo ziet de jury wat de BN'ers aan het begin in huis hebben. Wie van hen blijkt een natuurtalent?

Tjitske Reidinga in Maestro

Nou, Tjitske is in ieder geval géén natuurtalent. Al in haar introductievideo geeft ze aan "helemaal niets" te weten over dirigeren. Oeps! Ondertussen werkt de actrice, vooral bekend als Claire in Gooische Vrouwen, in een bloemenstal. "Ik hoop gewoon dat ik het overleef," zegt ze. Vervolgens zien we hoe de kandidaten kennismaken met hun muziekstukken. Tjitske krijgt in de eerste aflevering van Maestro de Sabeldans van Aram Chatsjatoerjan. "Ik heb echt ADHD-muziek," is haar eerste reactie. "Het gaat gewoon supersnel." Wanneer zanger Ammar haar liedje hoort, schiet hij ook meteen in de lach. "Zullen we ruilen?" vraagt Tjitske vervolgens aan hem, waarna ze nog reageert: "Ze willen dat ik denk ik ontplof." Desondanks verheugt ze zich wel erg op het Maestro-avontuur. Vroeger kreeg ze ook veel te maken met klassieke muziek. Destijds vond ze het niet veel aan, maar inmiddels waardeert ze de muziek in ieder geval wel. Wel noemt ze zichzelf "totaal ongeschikt". Ah oh!

Tijdens de repetitie kan ze de naam van de componist amper uitspreken. Vervolgens noemt ze haar muziekstuk "heel rustgevend", maar dat is het zeker niet. "Het is een soort mengeling van Bugs Bunny die een zenuwinzinking krijgt en heel hard wegrent," beschrijft ze haar liedje. "Ik had gehoopt op iets dramatisch en langzaams." Achteraf gezien lijkt haar beschrijving een prima samenvatting, van hoe zij dirigeert op het podium. *wink*

"Van jetje geven"

Tjitske is de laatste die op het podium haar eerste dirigeerkunsten mag vertonen. Ze komt overigens na Glodi, die al niet een erg goede indruk maakt op de jury. Maar bij Tjitske wordt het - helaas voor haar - alleen maar erger. Tijdens haar opkomst zien we al, hoe anders zij is vergeleken met de rest. Zo loopt ze het podium op zonder hakken, gewoon met haar voeten gehuld in een panty. Ha! Vervolgens begint ze aan een soort stand-upcomedy. "Ik weet: ik ben het laatste stuk van vanavond en jullie hebben al heel mooi en goed gespeeld," begint ze. "Maar jullie weten ook dat dit stuk wat nu komt een soort hele woeste, wilde achtervolging is. Dus we moeten 'm echt van jetje geven!" En dat doet ze zeker. Ze gaat in sneltreinvaart, waardoor ze op een gegeven moment amper kan stoppen. "Ik weet niet meer hoe ik de trein moet stoppen," horen we als commentaar tijdens het optreden. Op een gegeven moment stopt ze het optreden, maar eigenlijk wel te vroeg. Al is ze er wel klaar mee. "Er zijn echt grenzen," zegt ze uitgeput.

Kijkers gieren het uit

Presentator Frits Sissing vraagt zich nog af, wat er is gebeurd. "Ik wist gewoon niet meer waar ik was, joh," reageert Tjitske daarop. "Ik dacht alleen maar: o, wat geweldig. Ze gaan mee in dit moordende tempo." De jury is wel een beetje sprakeloos, vooral Dominic Seldis. Hij vraagt continu om hulp bij mede-jurylid Isabelle van Keulen. "Hemeltje lief," is het enige wat zij heeft opgeschreven. "En toen dacht ik ineens aan Tom en Jerry," zegt ze dan. De jury vond het vooral grappig. Ze krijgt van het nieuwe jurylid Ed Spanjaard ook een 'tien' voor haar gezichtsexpressie. Niet echt natuurlijk, in werkelijkheid krijgt ze namelijk een drie, vier en vijf. Aww. De jury én kijkers van Maestro hebben in ieder geval wel gelachen. Én samen met de andere kandidaten gaat ze in ieder geval nog één ronde verder, want niemand hoeft naar huis. Yay!

De eerste aflevering van Maestro kun je terugkijken via NPO Start. Maestro is elke zondag te zien om 20.30 uur bij NPO1.

Lees ook: Helpt muziek je nou wel of niet beter concentreren?