Wanneer mag je de kerstboom opzetten?

Vrije tijd door Anjali

Sommigen zetten de kerstboom het liefst al op in oktober, terwijl anderen heilig wachten tot Sinterklaas gepasseerd is. Er zijn wel degelijk regels voor wanneer je de kerstboom mag op- en aftuigen, maar wanneer is dat dan?

Wanneer zet ik de kerstboom op?

De ongeschreven regel is dat - ook al kijken we daarvóór al kerstfilms - we de kerstboom pas optuigen wanneer Sinterklaas het land uit is. Sommigen houden zelfs de vuistregel van twee weken voor kerst aan. Dat betekent dat je de kerstboom rond 10 december zou kunnen opzetten. Officieel begint de kerstperiode pas op 21 december, en vroeger werd de boom dan ook pas op die datum in huis gehaald. Deze regels volgt bijna niemand meer, want waarom zouden we niet langer kunnen genieten van dit gezellige groene kunstwerk? In Amerika beginnen ze trouwens met het versieren van de kerstboom aan het begin van de advent: deze begint op de vierde zondag voor kerst, na Thanksgiving.

Mag ik de kerstboom eerder opzetten?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun kerstboom eerder op te zetten, soms in november al, maar kerstfanaten hebben 'm al in oktober in huis. Deze 'trend' kwam op tijdens de coronapandemie. Dat is niet gek: we zaten in deze periode veel thuis, dus een beetje gezelligheid - ook al is het veel te vroeg - kon geen kwaad. Een andere reden dat je de kerstboom best wat vroeger mag opzetten is dat je er simpelweg een stuk gelukkiger van wordt. Mensen willen zich associëren met dingen die hen blij maken, vooral in een wereld vol stress en angst. Kerstversiering roept hierbij sterke gevoelens van hun jeugd op. Decoraties zijn een soort pad naar magische gevoelens van blijdschap van toen ze nog jong waren. Het opzetten van de kerstboom bevordert daarom je geluksgevoelens.