Zit er een kern van waarheid in deze stereotypen?

Lifestyle door Esra

De meeste mensen zijn altijd erg snel met het vormen van een mening. Het is dan ook geen verrassing dat er heel veel stereotypen bestaan. Soms brengen mensen stereotypen zó vaak op, dat je bijna gaat twijfelen of er geen kern van waarheid in zit… Maar is dat ook zo? Wij vertellen het je in dit artikel.

Om te weten of een stereotype wel of geen waarheid bevat, is het wel zo handig dat je weet wat een stereotype eigenlijk betekent. Kort gezegd is een stereotype een uitvergroot beeld van een groep mensen. Doordat één eigenschap zo erg is uitvergroot klopt dit beeld niet met de werkelijkheid. Er zijn zowel positieve als negatieve stereotypen.

Zijn stereotypen ergens op gebaseerd?

Amerikanen hebben allemaal overgewicht

Hoewel niet alle Amerikanen last hebben van overgewicht, heeft het merendeel van de mensen in de Verenigde Staten dat wél. In 2021 had 68 procent van de Amerikaanse bevolking een BMI van 25 of hoger. Er wordt beweerd dat dit vooral komt door het Ultra Processed Food, oftewel het extreem bewerkte voedsel dat door de meeste Amerikanen wordt gegeten. Dit voedsel zijn grote ‘caloriebommen’ met weinig gezonde voedingsstoffen.

Lees ook: Lisa (21) weegt 248 kilo: 'Mijn lunch? 2 borden friet, 6 gefrituurde snacks en een hele fles cola'

Vrouwen zijn slecht in inparkeren

Uit een onderzoek van TanQyou uit 2019 bleek dat vrouwen beter inparkeren dan mannen. Waar 5 op de 10 mannen wel eens schade heeft veroorzaakt bij het inparkeren, is dat bij de vrouwen maar 4 op de 10. Helaas, voor de vrouwen, beweert een eerder onderzoek van voor 2015 van Driving Standards Agency het tegenovergestelde. Hieruit is juist gebleken dat vrouwen meer problemen hadden met inparkeren. Kortom: we gaan hoogstwaarschijnlijk nooit een definitief antwoord krijgen op de vraag wie het beste kan inparkeren.

Alle Belgen zijn dom

Het stereotype dat Belgen dom zijn is één grote grap, net zoals dat Belgen beweren dat alle Nederlanders gierig zijn. Het onderwijsniveau van België en Nederland is ongeveer gelijk, het diploma dat je in België haalt is evenveel waard als in Nederland én het gemiddelde IQ ligt dicht bij elkaar. Is dat ook weer ontkracht.

Vrouwen weten niets van auto’s

Het is wel duidelijk dat de autobranche in Nederland gedomineerd wordt door mannen. Mogelijk heeft dit met meerdere dingen te maken. Zo worden de meeste meiden van jongs af aan duidelijk gemaakt dat auto’s meer een ‘jongensding’ is. Van jongens wordt daardoor juist verwacht dat ze veel van auto’s weten. Tegenwoordig plaatsen we dit natuurlijk niet meer in hokjes, dus ontkrachten we dit stereotype dan ook. Ter conclusie: er zijn zeker wel vrouwen die veel over auto’s weten, maar er zijn inderdaad ook heel veel vrouwen die er weinig tot niets van weten.

Lees ook: Wat je nooit mag vergeten voordat je wegrijdt met je auto