De leukste Sinterklaas recepten

Eten door Juliët

Inmiddels zijn we al druk met het kopen en eten van Sinterklaas snoepgoed. Maar hoe leuk is het om zelf heerlijke recepten te maken? Heerlijke truffels of muffins van speculaas. Voor wat inspiratie hebben wij de leukste recepten voor je uitgezocht. Bakken maar!

Sinterklaas recepten

 

1. Sinterklaas muffins met kruidnoten

Ben jij al in de Sinterklaas stemming? Anders kom je wel in de stemming met deze muffins vol met kruidnoten. Wij leggen je uit hoe je deze maakt. Voor 12 stuks heb je het volgende nodig:

 

Ingrediënten

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 250 mililiter slagroom
  • 2 eieren 
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels Speculaas kruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 125 gram kruidnoten
  • 1 eetlepel geschaafde amandelenmuffins
  • Bak vorm en muffinpapiertjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Doe vervolgens de slagroom in een kom en voeg de suiker toe. Klop dit met een garde door elkaar. Kluts de eieren erbij en mix dit samen met de speculaaskruiden en kaneel. Zeef nu het bakmeel en bakpoeder bij het natte mengsel en spatel dit er kort door. 
  2. Hak de kruidnoten fijn en doe deze in een afgesloten zak. Laat de wat grovere stukje tussen. Schep ongeveer 75 gram van kruidnoten door het beslag. Doe vervolgens de muffinpapiertjes in de bakvorm en vul deze tot de rand met beslag. Verdeel de rest van de kruidnoten erover met wat geschaafde amandelen. 
  3. Bak nu de Sinterklaas muffins voor 25 minuten in de oven. Laat deze afkoelen. Je kan ze maximaal 3 dagen afgedekt bewaren.

Tip: Voeg extra stukjes chocolade toe aan het beslag. 

 

 

2. Speculaas truffels

Met maar 3 ingrediënten maak je deze overheelijke truffels! Heerlijk gemaakt van chocolade en speculaas. Lekker voor bij de koffie of thee. Maar hoe maak je deze? Voor 8 stuks heb je het volgende nodig:

  • 11 koekjes (135 gram speculaas)
  • 35 gram mascarpone (2 eetlepels)
  • 75 gram melk of pure chocolade
     

Bereiding

  1. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine of sla ze zo fijn mogelijk in een zak. Houd ongeveer een eetlepel apart. Deze heb je later nodig. Roer de roomkaas door de rest van de koekkruimels. Draai met je handen balletjes en leg deze voor een halfuurtje in de koelkast.
  2. Het is nu tijd om de chocolade au bain marie te smelten in een kom boven een pannetje met heet water. Rol vervolgens de speculaasballetjes kort hier door. Haal ze met een vork er uit en laat ze iets uitdruipen. Bestrooi de bovenzijde met wat speculaaskruimels. Zet ze in de koelkast en laat ze voor een uur opstijven. 
  3. Bewaar de speculaas truffels in een afgesloten koelkast en haal ze pas vlak voor het serveren er uit. 

 

 

3. Cheesecake met speculaas crumble

Taart, taart en nog meer taart. Deze cheesecake mag niet ontbreken tijdens Sinterklaas. Extra romig en met speculaas crumble. Hoe leuk om te serveren tijdens Sinterklaas? Voor 10 personen heb je het volgende nodig:

Ingrediënten

  • 175 gram speculaas koeken
  • 50 gram boter
  • 400 gram roomkaas (Monchou)
  • 130 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 125 mililiter creme fraiche
  • 3 eieren
  • 1 theelepel maïzena 
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneel

Eventueel extra: karamelsaus en Sinterklaas strooigoed

 

Crumble 

  • 25 gram suiker
  • 2 speculaas koekjes
  • 1 eetlepel amandelschaafsel
  • Speculaas kruiden
  • 50 gram koude boter
  • 50 gram bloem

Benodigdheden

  • Mixer
  • Springvorm van 22 - 24 cm
     

Bereiding

  1. Smelt 50 gram boter (voor de bodem) en maal 175 gram speculaas fijn in een keukenmachine. Meng vervolgens de gesmolten boter door de speculaasbodem. Doe dit mengsel in een springvorm. Zorg dat er een stuk bakpapier op de bodem ligt en de randen zijn ingevet. Druk de kruimels goed aan met een lepel. Je bodem is nu klaar en zet deze in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 140 graden. Maak ondertussen de crumble. Dit doe je door bloem, koude boter in stukjes, suiker, 2 gemalen speculaaskoekjes en 1 theelepel speculaas te mengen. Doe dit met je vingertoppen tot er een kruimelig geheel ontstaat. 
  3. Mix de roomkaas met een mixer tot een romig geheel. Voeg suiker, crème fraiche, maizena en vanillesuiker toe en mix dit goed door elkaar. Mix vervolgens de eieren en een voor een door. Voeg op het laatste moment de speculaaskruiden, kaneel en een snufje zou toe. Mix dit nog even goed door elkaar. 
  4. Giet het roommengsel op de bodem van de vorm en verdeel de kruimels samen met het amandelschaafsel erover. Zet nu de cheesecake voor ongeveer 60 minuten in de oven. Laat hem na de tijd nog een half uurtje in de oven (terwijl die uitstaat) staan met de deur op een kiertje. Haal hem er vervolgens uit het laat hem afkoelen tot kampertemperatuur. Zet nu de cheesecake voor minimaal vier uur in de koelkast.
  5. Je speculaas cheesecake is bijna klaar. Garneer hem eventueel met karamelsaus en strooigoed. Is net waar je van houdt. 

Tip: Je kan in plaats van speculaas ook kruidnoten gebruiken voor de bodem en crumble.