Herken je ze nog? Typische dingen uit de kindertijd

Lifestyle door Esra

We gaan even terug in de tijd: terug naar de basisschool. De tijd waarin je nog lekker kind kon zijn, gezellig met je vriendjes en vriendinnetjes kon spelen en nog niet zo veel verplichtingen had als nu. We denken er waarschijnlijk allemaal wel eens aan terug. Sommige dingen mogen ook zeker niet vergeten worden, daarom delen wij in dit artikel een aantal typische gebruiksvoorwerpen uit deze kindertijd.

Gummetjes

De gummetjes die bijna iedereen in de klas wel had. Ze waren er in allerlei verschillende kleuren en vormen. Er waren zelfs gummetjes met geur! Of er ook daadwerkelijk mee gegumd werd, is de vraag. Vaak werden ze meer gebruikt om de klas mee rond te gooien, dan dat er echt mee gegumd werd.

Lichtgevende sterren

Het was toch wel heel cool als jij thuis die wit/gele sterren had die licht gaven in het donker. Overal kon je ze opplakken: de muur, het plafond, het maakte niet uit. Als je dan het licht uit deed, kon je de hele nacht naar de sterren kijken. En als er vriendjes of vriendinnetjes langskwamen, moesten ze die sterren wel even zien natuurlijk.

De grote pen

Heel veel kinderen hadden het wel: die grote pen waar zes gekleurde pennen in zaten. Alhoewel het lastig was om ermee te schrijven, vond iedereen de pen geweldig. Het leukste was nog om de zes pennen tegelijkertijd proberen in te drukken. Het was natuurlijk allang duidelijk dat dat niet ging lukken, alsnog probeerde iedereen het steeds weer opnieuw.

Strijkkralen

Misschien heb je ze nog wel in de kast liggen: de kleurrijke strijkkralen waar je allerlei vormpjes mee kon creëren. Door het priegelwerk om alle kraaltjes precies op de goede plek te krijgen, kostte het best veel tijd. Toch was je er uiteindelijk heel blij mee toen het aan elkaar gestreken was. Ook al kon je er daarna niet veel meer mee, trots op je eigen creatie was je zeker!

Kneedgum

Wilde jij erbij horen, dan moést jij kneedgum hebben op school. Nee oké, dat is misschien een beetje overdreven. Maar kneedgum was voor een tijdje een echte trend. Iedereen wilde het hebben. Wat deed je er uiteindelijk mee? Een beetje kneden... Dat was het eigenlijk wel. Toch kon je daar alle kinderen erg blij mee maken.

Lees ook: Dit is waarom kinderen op hun kleding kauwen

Make up doosje

Iedereen die als kind met make-up wilde spelen, kreeg dat typische, roze make-up doosje. Wat er precies in die ‘make-up’ zat blijft een raadsel, maar het was voor toen perfect om jezelf mee op te maken. En terwijl je ouders hun lach inhielden, was jij trots naar jezelf aan het kijken in de spiegel…

Stiftendoos

Bijna iedereen die thuis wel eens knutselde had het: die openklapbare zwarte doos met kleine stiften, waskrijtjes, een liniaal, potloden en waterverf. Als je lekker wilde gaan knutselen had je direct alles bij elkaar. En ook fijn voor ouders: het was snel en makkelijk op te ruimen.

Gekleurde parachutedoek

Tijdens de gymles of op het schoolplein kwam de juf of meester regelmatig aanlopen met de parachutedoek. Het was maar een kleine moeite om iedereen enthousiast te krijgen. Je gaf ze een parachutedoek en een bal en ze vermaakten zich wel.

Springkast

Er is een kans dat deze kast bij sommige mensen nú nog voor nachtmerries zorgt. Tijdens de gymlessen moest je hier zo snel mogelijk overheen springen. Als je niet zo groot of behendig was, kon dit behoorlijk pittig zijn. Ook gebeurde het vaak genoeg dat iemand er per ongeluk tegenaan liep of ervan af viel. Op die manier had de rest van de klas in ieder geval wat te lachen…