De voor- en nadelen van het nemen van pre-workout voor het sporten

Sport & gezondheid door Esra

Misschien heb je er wel eens van gehoord: pre-workout. Een mix van verschillende natuurlijke en chemische ingrediënten, die mensen tijdens het sporten een energieboost kan geven. Het gebruik van pre-workout supplementen is razend populair. Maar wat is het precies en heeft het daadwerkelijk zoveel invloed op de sportresultaten? Wij zetten de voor- en nadelen onder elkaar.

Pre-workout ingrediënten: voordelen

Pre-workout supplementen worden vooral verkocht in de vorm van een pil of poeder. Een veel voorkomend ingrediënt is cafeïne. Per portie kan het aantal milligram oplopen van 150 milligram tot 300 milligram cafeïne, oftewel drie koppen koffie. Dit heeft een positief effect op je focus, energie en prestaties. Nog een veel voorkomend ingrediënt is bèta-alanine. Dit vermindert de vermoeidheid, waardoor de oefeningen met hoge intensiteit langer vol te houden zijn en het herstel sneller gaat.

Een ingrediënt wat je misschien al wel vaker gehoord hebt is creatine. Deze stof helpt je om aan kracht te komen, in combinatie met lichaamsbeweging. Ook kan het helpen om de vetvrije massa te verhogen. Iets waarbij Aminozuren ook kunnen helpen. Verder helpen aminozuren om de schade aan je spieren te verminderen na een intensieve training. Deze vier ingrediënten komen in veel supplementen voor, maar zijn zeker niet de enige ingrediënten die in pre-workout supplementen kunnen zitten. Het aantal ingrediënten kan wel oplopen tot 23.

Pre-workout ingrediënten: nadelen

Er zitten dus veel voordelen aan het gebruik van pre-workout. Maar pas wel op, want er kunnen ook veel nadelen aan zitten. Zeker bij langdurig gebruik kunnen bijwerkingen als dehydratie, hoofdpijn, slapeloze nachten, zweetproblemen en/of nitraatoverbelasting ontstaan. Verder kan het ook voor negatieve bijwerkingen zorgen wanneer iemand medicijnen slikt, dit gaat niet altijd samen met de pre-workout ingrediënten. Daarbij kan een te veel aan cafeïne zorgen voor hartkloppingen, misselijkheid angstgevoelens, slapeloosheid en trillen.

Het gebruik van pre-workout hoeft niet direct voor negatieve bijwerkingen te zorgen. Vaak treden deze pas op bij een te veel aan cafeïne of na een langdurig gebruik ervan. Daarbij reageert iedereen anders op het gebruik. Wil jij nou toch pre-workout nemen voor het sporten, doe het dan met mate en kijk goed of je alle ingrediënten mag nemen.

 

Meer lezen: Dit is hoeveel minuten je écht zou moeten sporten voor een geslaagde workout 

Bron: webmd.com, manmatters.com, xxlnutrition.com Beeld: Unsplash