Feitjes en fabels over de zon

Reizen door Lien

Over geen enkel onderwerp binnen de huidverzorging is zoveel informatie te vinden als over de zon. We geven je een overzicht van een aantal feitjes én fabels.

Feitjes en fabels over de zon

Klopt het dat er maar een klein verschil is tussen zonnebrandfactor 30 en 50?

Dat klopt. SPF 15 biedt bescherming tegen 93,5% van de uv-straling, SPF 30 beschermt tegen 97%, en SPF 50 biedt 98,3% bescherming. De verschillen zijn niet enorm. Deze SPF-waarden gelden enkel voor uvb-straling. Voor uva-straling is de verhouding anders, namelijk 1:3. Dit betekent dat SPF 15 slechts een derde van de bescherming biedt tegen uva-straling. SPF 30 beschermt voor twee derde tegen uva, terwijl SPF 50 bijna volledige bescherming biedt tegen uva-straling. Hierdoor zijn de verschillen opeens significant groter.

Biedt een doorzichtige lipgloss met SPF voldoende bescherming voor je lippen?

Nee. Als een lipgloss een SPF bevat, kan het uv-stralen juist aantrekken en versterken, vergelijkbaar met het effect van een vergrootglas. Lipsticks en lippenbalsems die ondoorzichtig zijn en titaniumdioxide of zinkoxide bevatten (minerale filters), bieden aanzienlijk meer bescherming. Bij twijfel is het beter om een zonnebrandcrème voor het gezicht op je lippen aan te brengen.

Kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen je huid van binnenuit te beschermen tegen schadelijke uv-straling?

Ja, dat is bewezen. Lycopeen, een carotenoïde aanwezig in bijvoorbeeld tomatenpuree, staat erom bekend de natuurlijke huidbescherming tegen de zon te versterken. Ook vette vis zoals zalm, rijk aan omega 3, helpt de schadelijke effecten van uv-straling te verminderen. Groene thee bevat antioxidanten die beschermen tegen celschade door uv-straling. Hoewel het exacte mechanisme nog niet volledig begrepen is, blijkt dat kruisbloemige groenten zoals broccoli en kool eveneens bescherming bieden tegen zonschade. Toch is het verstandig om altijd zonnebrand te gebruiken.

Meer lezen: Zo kies je een zonnebrand zonder schadelijke stoffen

Kun je wennen aan de zon door een zonnebank te gebruiken?

Nee, dat is een misvatting. Voorbruinen onder de zonnebank leidt alleen maar tot meer huidschade. Hoewel je wel bruin wordt, verdikt je huid zich niet, zoals soms wordt beweerd. De natuurlijke zon straalt twee soorten uv-straling uit: uva en uvb. Een zonnebank geeft enkel uva-straling af, soms met een kleine hoeveelheid uvb om de aanmaak van vitamine D te stimuleren. Uvb-straling zorgt ook voor huidverdikking, waardoor je natuurlijke bescherming van ongeveer SPF 5 ontstaat. Dit gebeurt niet bij een zonnebanksessie. Als je je huid onder de zonnebank niet beschermt met een SPF-crème, wordt je blootgesteld aan schadelijke uva-straling. Deze straling versnelt huidveroudering, wat op lange termijn resulteert in DNA-schade, rimpels, verslapping en pigmentvlekken.