Loonsverhoging vragen? Zo doe je dat met succes

Werk & studie door Anjali

Dat geld niet uit de lucht komt, merken we allemaal de afgelopen maanden. De prijzen stijgen en steeds minder mensen komen gemakkelijk rond. Niet zo gek dus, dat je wel een loonsverhoging kunt gebruiken. Maar hoe vraag je daar het beste om?

Wij leggen uit wat de beste manier is om loonsverhogingen bespreekbaar te maken. Op deze manier is je kans van slagen wat groter!

Wat voor loonsverhoging wil je?

Bedenk van te voren wat je wilt gaan verdienen. De standaard vuistregel voor een salarisverhoging is gemiddeld zo'n vijf tot tien procent, maar als je vermoedt dat er ruimte is voor onderhandeling kan het handig zijn om hoger in te zetten. Daarmee vergroot je de kans dat je - na de onderhandelingen - uiteindelijk op het gemiddelde bedrag uitkomt.

Weet wat je waard bent

Geld is essentieel en creëert vaak mooie kansen die zónder euro's toch moeilijker te behalen zijn. Kun je wel een loonsverhogng gebruiken én weet je zeker dat je deze ook verdient, dan hoef je je niet ongemakkelijk te voelen als je erom vraagt. Het is belangrijk om te weten wat je precies verdient, en je eigen, unieke kwaliteiten helpen bij het onderbouwen van je aanvraag. Behaal je goede resultaten, draag je grote verantwoordelijkheden of heb je jezelf op een andere manier ontwikkeld? In die gevallen sta je steviger.

Waardering voor je werk

Dat je om een loonsverhoging vraagt, betekent niet dat je ontevreden bent over je huidige salaris. Tenzij dat terecht is, wil je dat niet uitstralen in een gesprek. Benoem wat er fijn is aan je huidige baan en spreek tevredenheid uit. Daarmee scoor je punten en vergroot je je kans op een goed gesprek én de loonsverhoging waar je op hoopt.

Zwart op wit

Gaat je werkgever akkoord met een loonsverhoging? Fijn! Zorg er in dat geval voor dat alle afspraken zwart op wit staan. Zo weet je zeker dat jullie op één lijn liggen en voorkom je miscommunicatie. Vraag na afloop van het gesprek aan je leidinggevende om de gemaakte afspraken naar je te mailen of op papier te zetten, of bied aan dit zelf te doen.

Alternatieven

Is er nu, maar ook in de toekomst geen ruimte voor een loonsverhoging? Voel je dan niet teleurgesteld, maar vraag naar alternatieven. Misschien wil je al heel lang een cursus of opleiding volgen om je kennis te verbreden en heeft je werkgever daar wél de middelen voor of kun je bijvoorbeeld extra vrije dagen krijgen om jezelf verder te kunnen ontwikkelen. Deze alternatieven kunnen je ook erg helpen, maardat geldt alleen als het financiële aspect een extraatje is, en geen noodzaak.