Wortel maakt je huid bruiner: hoe zit het precies?

Lichaam door Lien

Wil je, na wekenlang grijs weer, eindelijk een zomers kleurtje? Op TikTok wordt beweerd dat veel wortel eten hiervoor zorgt.

Bruin door wortel

Op TikTok gaat rond dat wortel eten je huid bruin maakt. Deze video's zijn al miljoenen keren bekeken. Klopt dit? Ja, het is waar dat wortel je huid wat donkerder kleurt, maar eerder oranje dan bruin. Dit komt door het stofje bètacaroteen. Hoe gaat het precies in z'n werk? Bètacaroteen is een oranje stofje dat ons lichaam omzet in vitamine A. Als je te veel bètacaroteen hebt, slaat je lichaam dat op, vooral in je huid. Dit pigment stapelt zich vooral op in de bovenste laag, waardoor je een gele tot oranje kleur krijgt. Dat zie je vaak het duidelijkst in je handpalmen en voetzolen.

Bètacaroteen

Bètacaroteen zit vooral in wortelen, maar ook in andere groenten en fruit, zoals spinazie, broccoli, zoete aardappelen, pompoen en mango. Om echt verschil te zien heb je gedurende enkele weken dagelijks 20 tot 50 mg bètacaroteen nodig. Een gemiddelde wortel bevat ongeveer 4 mg bètacaroteen. Dat komt neer op 3 tot 10 wortels per dag.

Is te veel wortels eten slecht?

Je hoeft je geen zorgen te maken over te veel bètacaroteen. Over het algemeen is bètacaroteen gezond, het helpt bijvoorbeeld tegen ontstekingen in je lichaam. Te veel is meestal niet gevaarlijk, maar je kunt er wel tijdelijk geel van worden, wat soms verward kan worden met geelzucht, een leverprobleem. Ook hoef je niet bang te zijn voor te veel vitamine A, want als je lichaam genoeg vitamine A heeft kunnen halen uit bètacaroteen, stopt het vanzelf met extra aanmaken. Maar dat betekent niet dat je enorm veel wortelen moet eten. Wortel is gezond, maar overdrijf niet. Te veel bètacaroteen kan een vergiftiging veroorzaken, net zoals je vergiftigd kunt raken door te veel water te drinken.

Meer lezen: Zelfbruiner egaal aanbrengen op deze 3 manieren

Maakt wortel je huid bruiner? Het antwoord is: meer een vleugje oranje, en je moet er behoorlijk wat van eten om écht verschil te merken.