Waarom krijgen we verstandskiezen?

Lichaam door Juliët

Verstandskiezen, je weet wel die ene kiezen die nog wel eens wat problemen met zich mee kunnen brengen. Bij de een komen ze nooit door en bij de ander drukken ze de andere tanden opzij, waardoor je irritaties en pijn krijgt. Echt gemak hebben we er niet van. Maar waarom hebben we dan eigenlijk deze kiezen?

Verstandskiezen

De naam verstandskies is er niet zomaar. Deze kiezen breken namelijk over het algemeen door na de pubertijd en dit is eigenlijk de periode waarin je 'verstand' zou moeten komen. De kiezen komen helemaal achteraan in je mond. Vaak komen ze tussen je achtiende en vierentwintigste levensjaar. Maar dit kan echt per persoon verschillen. Bij ongeveer 25% van demnesen zijn 1 of meer kiezen zelfs niet aangelegd. Het komt vaak voor dat de kiezen niet volledig doorbreken, omdat er vaak te weinig ruimte in de mond zit. Zodra de verstandskiezen dan doorkomen kunnen ze schade richten aan de overige kiezen in je mond. Om dit te voorkomen worden de kiezen verwijderd. Maar er zijn nog meer redenen:

  • Ontsteking van het tandvlees rondom de verstandskies.
  • Niet geheel doorbreken van de kiezen, waardoor je ze niet goedk unt schoonhouden.
  • Tandbederf.
     

Waarom krijgen we verstandskiezen? 

Dit is een hele goede vraag, want eigenlijk zijn de kiezen tegenwoordig een beetje overbodig. De verstandskies heeft dezelfde functie als de andere kiezen in onze mond en dat is het vermalen van voedsel. De kies is een overblijfsel uit de prehistorie. Men at toen vaak rauw en onbewerkt voedsel en daar was een heel vermogen voor nodig om het voedsel fijn te kunnen malen. Toen men rechtop begon te lopen en de kaak kleiner werd, onstond er minder ruimte voor de tanden. De verstandskies begon in de weg te zitten. Tegenwoordig kunnen we zelfs eten pureren, dus de verstandskies hebben we eigenlijk niet meer nodig. Het kan zelfs zo zijn dat over honderden jaren de kies niet eens meer bestaat.

 

Wanneer verwijderen?

Er wordt vaak gewacht met het verwijderen van de kiezen tot ze door het tandvlees gebroken zijn. De tandarts of kaakchirurg heeft hierdoor meer zicht en grip. De kies ligt meer aan het oppervlak, waardoor er minder diep gesneden hoeft te worden en de wond en napijn vaak minder groot is. Zodra de verstandskiezen klachten geven worden ze verwijderd, maar in andere gevallen worden ze eigenlijk in een eerder stadium al weggehaald. Er wordt vaak aangeraden om op jonge leeftijd, dus voor je 25e de kiezen te verwijderen. Dit omdat het lichaamelijk herstel dan vaak beter is. Het verwijderen is namelijk geen lichte ingreep. Het is natuurlijk niet vanzelfsprekend dat de kiezen worden verwijderd. Het kan ook zo zijn dat ze bij jou wel goed en recht liggen, waardoor je ze lekker kunt laten zitten. Bespreek dit vooral met je tandarts.