5x tips om je schermtijd te beperken

Vrije tijd door Anjali

In de zomer kun je zoveel leuke dingen beleven, maar toch zit je vastgeklemd aan je telefoon. Dat is natuurlijk zonde, en met deze tips kan je die schermtijd toch een beetje beperken, zodat je toch nog een beetje van de zomer kunt genieten.

1. Verwijder afleidende apps

Dat ene spelletje waar je altijd naar grijpt als je je verveelt, die ene sociale media-app waar je eigenlijk niet gelukkig van wordt maar continu op zit te scrollen... Het vergt natuurlijk wat discipline en moed, maar met een paar kleine klikjes worden die apps van je telefoon geveegd, waardoor er plotseling meer tijd vrijkomt voor dingen die je alrijd al wilde (of moest) doen. En als na een lange proefperiode blijkt dat je tóch niet zonder kan, kan je de app altijd weer opnieuw downloaden.

2. Laad je telefoon buiten het zicht op

Als je mobieltje dan toch aan een draadje moet, dan kan dat net zo goed in een andere kamer. Zo train je jezelf om niet naar elke notificatie te kijken en bespaar je ook geld door geen ultralange kabel te kopen zodat je 'm kan gebruiken wanneer je op de bank zit of in bed ligt.

3. Bellen

Eindeloos chatten kan vaak simpel verholpen worden met een simpel telefoontje. Zo bespaar je je schermtijd, want je hoeft niet eens naar je telefoon te kijken wanneer je aan het bellen bent.

4. Schakel een schermtijdtimer in

Je negeert het misschien wel bewust, maar alle smartphones hebben ondertussen een manier om je schermtijd te beperken. Zo kun je gemakkelijk instellen hoe lang je per dag op een app mag zitten of in welke uren je bepaalde apps niet kunt gebruiken. Wanneer je de icoontjes dan aanklikt, krijg je de melding dat je schermtijd voor die dag 'op' is.

5. Niet storen

De 'niet storen'-knop op je telefoon zit er niet voor niets. Als het je niet lukt hem in te drukken wanneer je thuis bent, probeer het dan eens wanneer je op stap bent met vrienden. Zij zullen het vast waarderen dat je minder met je smartphone bezig bent en jij traint jezelf om minder afhankelijk te zijn van de kleine dopaminepiekjes die meldingen je geven.