Zó kom je over je belangst heen

Werk & studie door Anjali

Het is handig en belangrijk, maar toch zijn er veel mensen die het lastig vinden: bellen. Krijg jij al hartkloppingen en zweethanden als je de telefoon moet opnemen? Je bent absoluut niet de enige. Hieronder vind je een paar tips die je kunnen helpen over die belangst heen te komen.

De fobie is inmiddels zelfs zó ingeburgerd dat je twee opties hebt: of je bent iemand met belangst, of je kent iemand met belangst.

Oefenen

Er zijn bepaalde telefoontjes die net iets moeilijker zijn dan andere. Bellen naar een bedrijf waar je gesolliciteerd hebt, is bijvoorbeeld een stik akeliger dan een afspraak maken bij de tandarts. Oefen daarom eerst met de 'makkelijke' en korte gesprekken voordat je begint aan het serieuzere werk.

Notities

Als je een afspraak wilt maken, hou je agenda dan vast klaar. Zo weet je voor het gesprek al welke momenten je het best uitkomen. Als je een specifieke doktersafspraak vast wilt leggen, maak dan van te voren een lijstje met symptomen en vragen. Als je écht zenuwachtig bent, bereid je dan voor door onderwerpen en vragen op te schrijven. Alles wat je kan helpen niet dicht te klappen wanneer de ontvanger opneemt, is goed.

Snel achter de rug

Zoals alles waar je zenuwachtig van kan raken, is het beter om het zo snel mogelijk achter de rug te hebben. De bedoeling daarbij is om jezelf zo weinig mogelijk tijd te geven om de angst te laten opbouwen. Probeer daarom eens het telefoonnummer dat je mket bereiken op een briefje te schrijven en laat dit achter op je bureau. Zo is dat het eerste waar je aan denkt als je de nieuwe werkdag start. Loop dan naar een rustige plek, haal diep adem en bel meteen.

Glimlach

Zichtbaar fysiek glimlachen maakt geen verschil voor de persoon aan der andere kant van de lijn, maar wel voor jezelf. Een glimlach stelt je namelijk op je gemak en je voelt je er automatisch gelukkiger en zelfverzekerder door. Door handgebaren en gezichtsuitdrukkingen te gebruiken kun je doen alsof je oog in oog met iemand staat, wat beter aanvoelt dan stijf stilstaan en een strak gezicht aanhouden.

Relativeer

Stel jezelf voor elk telefoongesprek de volgende vraag: 'wat is het ergste dat er kan gebeuren?' Je zal al snel merken dat de gevolgen van een telefoontje niet zo erg zijn als je angsten je influisteren. Daar komt nog bij dat de persoon met wie je het gesprek houdt ook belangst kan hebben en dus totaal niet bezig is met hoe jij overkomt, hoe je klinktm hoevaak je over je woorden struikelt of hoeveel pauze er tussen je vragen zit.