Dit is waarom je soms de hele dag een liedje in je hoofd hebt

Psyche & spiritualiteit door Anne-Fleur

"Ik word altijd wakker met een wijsje in mijn hoofd, ik loop de hele dag te zingen en te fluiten". Je kent dit liedje vast nog wel (en grote kans dat 'ie soms úúúrenlang in je hoofd zit). Heb jij ook vaak 'last' van liedjes die je maar niet uit je kop kunt krijgen? Dan ben je echt niet de enige. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?

Liedjes in je hoofd

Je vindt het verschrikkelijk of je gaat er hartstikke goed op, there's no in between. De dag doorbrengen met alsmaar hetzelfde liedje in je hoofd. Soms heel gezellig als het een leuk nummer is, maar is het een lied die je eigenlijk vreselijk vindt, dan is het allemaal een stuk minder leuk. Maar hoe komt het eigenlijk dat bepaalde liedjes zomaar in je hoofd blijven zitten, en nog liever: waarom krijg je ze er niet uit?

Onderzoekers van de Durham University in het Verenigd Koninkrijk wilden dat ook graag weten en verdiepten zich in dit voorkomen. Uit dit onderzoek bleek dat een nummer verschillende kenmerken nodig heeft om in je hoofd te kunnen blijven zitten... Interessant.

Opslag

Ken jij alle liedjes van Hannah Montana en High School Musical van vroeger ook nog by heart? Dan kun je vast begrijpen dat jouw brein meer dan tienduizenden nummers heeft opgeslagen. Om dus in je dagelijkse actieve brein te komen, moet het liedje dus wel catchy en herkenbaar zijn. Zo heeft het vaak een makkelijk herkenbare melodie en ook het ritme is een bekende. Een ander kenmerk van een zogenaamde brain itch of oorwurm, is dat het vaak herhaalde noten heeft én onverwachte pauzes. Alles om het herkenbaar te maken voor je koppie dus.

Hoe haal je een liedje uit je hoofd?

De oplossing voor het hebben van een irritant nummer in je hoofd is eigenlijk heel eenvoudig. De Durham-onderzoekers denken dat het het beste is om het nummer gewoon eens helemaal af te luisteren in het echt. De reden daarvoor is dat je brein maar een klein stukje van het nummer 'zingt' in je hoofd en op zoek is naar de andere drie minuten. Om je hersenen dan maar een handje te helpen kun je het beste het liedje gewoon luisteren.

Wat ook kan helpen is je lot gewoon accepteren en afleiding zoeken. Misschien werkt het voor jou ook wel om naar andere nummers te luisteren. Van hetzelfde genre óf juist de hele andere kant op. Whatever works for you.