Dit bedrag is handig om te sparen per maand

Lifestyle door Anjali

Hoeveel moet je sparen per maand? Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig én niet voor iedereen hetzelfde. Niet iedereen kan namelijk hetzelfde bedrag per maand sparen. De één kan makkelijker sparen dan de ander en natuurlijk is de situatie voor iedereen anders.

Toch is er een advies dat voor iedereen geldt.

Hoeveel moet je per maand sparen?

Er is geen vast bedrag per maand dat je zou kunnen sparen, omdat iedereen een ander bedrag verdient. Iemand die 1500 euro verdient kan niet evenveel sparen als iemand die 3000 in de maand vangt. Daaron geldt het advies: spaar iedere maand tien procent van je netto inkomen. Verdien je 2000 euro per maand? Zet dan 200 euro hiervan op je spaarrekening. Verdien je minder, zoals bijvoorbeeld 1000 euro? Dan zal je 100 euro over moeten houden.

Extra advies

Heb je uitgerekend hoeveel tien procent van jouw salaris is en schrik je van het bedrag dat je opzij moet zetten, of denk je dat het net haalbaar is om dit bedrag te sparen? Zorg dan dat je erachter komt waar je je geld aan uitgeeft door een overzicht te maken. Zo zie je meteen waar je minder geld aan kan uitgeven. Lukt het niet om iedere maand te sparen? Dan zou je ook (een deel van) je vakantiegeld of dertiende maand opzij kunnen zetten. Als je het bedrag wel kunt sparen, kun je ervoor keizen dit in te stellen bij je bank. Op die manier wordt het bedrag direct na het ontvangen van je salaris overgemaakt naar je spaarrekening.

Verschillende potjes 

Gebruik verschullende spaarpotjes of -rekeningen om je geld goed opzij te zetten. Zo kun je het bijvoorbeeld verdelen in een noodpotje, een vakantiepotje of een apart potje voor grote plannen als een huis of auto kopen. Je kunt er ook voor kiezen je gespaardegeld te verdelen over twee spaarrekeningen: één waar je wel geld vanaf mag halen als dat nodi is, en één waar je absoluut vanaf blijft tot er iets groots gebeurd waardoor je het nodig hebt.

Kleine beetjes helpen

Laat je niet ontmoedigen als je niet elke maand tien procent van je salaris af kan staan door andere hoge kosten. Gemiddeld soaren Nederlanders zo'n 6,43 procent van hun netto loon, dus je bent zeker niet de enie die zich niet aan de vuistregel houdt. Onthoud wel: Alle kleine beetjes helpen, en als je elke maand opzij zet wat je kunt missen, heb je over een tijdje ook een buffer.