Zo stop je met people pleasing

Psyche & spiritualiteit door Lien

Je cijfert jezelf net iets te vaak weg voor het geluk van een ander. Herkenbaar? Dan kan het zomaar eens zo zijn dat je een people pleaser bent. Dat is vooral voor jezelf lastig! Benieuwd hoe je dit kunt veranderen? We geven je 3 manieren.

Wat is people pleasing?

De mensen die dit snel doen, zijn eigenlijk mega lief. Ze staan altijd voor een ander klaar, kunnen niet goed 'nee' zeggen en vinden een conflict aangaan maar lastig. Rekening houden met een ander, daar is natuurlijk helemaal niks mis mee! Maar wanneer je je eigen gevoelens en behoeften volledig aan de kant schuift voor iemand anders, kan het zijn dat je aan het people pleasen bent. Hoe kan je je eigen belangen op de eerste plaats zeggen?

Hoe kan je stoppen met people pleasing?

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn manieren waarop je dit kunt veranderen. Voor jezelf is dat mega fijn, maar voor een ander eigenlijk ook: diegene krijgt meer zicht op waar jij behoefte aan hebt en wat je grenzen zijn. Onderstaande manieren gaan je helpen.

1.      Vind de oorzaak

Allereerst kan het fijn zijn om het ‘waarom’ te onderzoeken. Misschien heb je bij sommige mensen meer de neiging om te pleasen dan bij anderen. Achterhalen waar dat aan ligt, geeft je meteen al veel inzichten. Misschien ben je bij deze personen sneller bang voor een conflict of geven ze jou het gevoel dat je niet goed genoeg bent wanneer je je niet aanpast.

2.     Nee zeggen

Om te stoppen met people pleasing is ‘nee’ kunnen zeggen essentieel. Je kunt en hoeft nou eenmaal niet alles te doen. Als je dit lastig vindt, kan je beginnen met ‘nee’ zeggen tegen iets kleins. Door dit aan te kunnen geven bespaar je dat je jezelf met iets opzadelt waar je eigenlijk geen tijd voor hebt of energiek in wilt steken.

Ook interessant: Ben je een avondmens? Dan herken je deze dingen

3.    Het omdraaien

Nog iets dat helpt: draai de rollen om. Probeer je in te leven in wat de ander zou denken en voelen wanneer jij ‘nee’ zegt. Grote kans dat diegene heus niet boos wordt – en dat is maar goed ook, je bent ten slotte nergens toe verplicht. Mensen hebben meer begrip dan je denkt, dus ga daarvan uit.