Borsten: dit vertellen ze over je gezondheid

Sport & gezondheid door Juliët

Boobies.  Is de huid rondom je borsten geïrriteerd of heb jij haargroei op je borsten? Je borsten kunnen je heel veel vertellen over je gezondheid. Bij iedere vrouw zien de borsten er weer anders uit. Ook veranderen je borsten door de jaren heen. Denk aan zwanger zijn. Wij gaan je vertellen wat dit allemaal te betekenen heeft.

Borsten en gezondheid
 

1. Groeiende borsten

Merk je dat je borsten wat meer gegroeid zijn? Dit kan betekenen dat je iets bent aangekomen. Na de pubertijd worden je borsten groter en dit kom over het algemeen omdat je aankomt. Dit kan komnen door meer eten, minder bewegen, maar ook te weinig slaap of stress. Daarnaast kan het ook betekenen dat je zwanger bent, aan een nieuwe pil bent begonnen of dat je ongesteld moet worden. Hormonale veranderingen kunnen een grote invloed hebben op de groei van je borsten. Zo lang beide borsten gelijmatig groeien, hoef je je nergens zorgen om te maken.

 

2. Verkleinde borsten

Naast de borsten kunnen groeien, kunnen ze ook kleiner worden. Dit kan betekenen dat je aan het afvallen bent. Je borsten bestaan namelijk voor een grootdeel uit vetten. Ze gaan omvang verliezen op het moment dat de rest van je lichaam ook daadwerkelijk slanker wordt. Naast afvallen kan het ook zo zijn dat je cyclus opnieuw begint.

 

3. Ene borst groter dan de ander

Heb jij de ene borst groter dan de ander? Dit betekent waarschijnlijk niets, want borsten zijn nu eenmaal niet volledig symmetrisch. Het kan ook zo zijn dat er medisch iets aan de hand is. Mocht jouw borst nou echt significant groter zijn dan de ander en qua vorm afwijkt. Dan is het verstandig om even een afspraak bij de huisarts te maken. Het komt vaak voor, dus het is niet iets waar je je direct zorgen om hoeft te maken.

 

4. Geïrriteerde huid

  • Misschien heb je wel eens last van een geïrriteerde huid rondom je borsten. Het kan zo zijn dat je een allergische reactie hebt gekregen. Bh-beugels worden namelijk gemaakt van nikkel en het kan zo zijn dat jij hier allergisch voor bent.
  • Daarnaast kan het ook zijn dat je last hebt van wrijving. Als jij wat grotere borsten hebt dan kan het zijn dat je huid gaat wrijven en dan kan er irritatie ontstaan. Check ook vooral even of je de juiste bh-maat draagt. Mocht jij een verkeerde maat dragen dan kan er irritatie ontstaan.
  • Het kan ook zijn dat je je bh te weinig wast. Als je te lang met dezelfde bh rondloopt, kunnen er bacteriën nestelen en die zorgen weer voor irritatie. Was dus vooral je bh met regelmaat. 

 

5. Bultjes rondom tepels

Dit is niet iets waar je je zorgen om hoeft te maken. De bultjes die jij ziet zijn eigenlijk gewoon uiteinden van je melkklieren. En nee deze hoeven niet alleen zichtbaar te zijn als je zwanger bent.

 

6. Ene tepel groter dan de ander

Jouw ene tepel is net wat groter dan de ander. No worries! Net als de vorm van je borsten, kunnen ook je tepels per persoon weer anders vallen. Ze zijn gewoon hartstikke uniek.

 

7. Haargroei op borst

  • Dacht je dat je de enige was met haargroei op je borst? Oh nee zeker niet. Deze haargroei kan onstaan zijn doordat je overmatig bent bloortgesteld aan testosteron. Je gebruikt bijvoorbeeld de pil of je knuffelt veel met je partner die zich net heeft ingesmeerd met testosterongel. Het is allemaal mogelijk.
  • Daarnaast kan het ook zijn dat je het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) hebt. Dit is een opvallende haargroei op je borsten die kan onstaan doordat je eierstorkken te veel testosteron aanmaken. De eisprong kan hierdoor onregelmatig zijn of zelsf uitblijven. Het kan zo zijn dat je onregelmatig ongesteld bent of acne hebt. Bij twijfel vooral even langs de huisarts gaan.

 

8. Jeukende tepels

  • Voor jeukende tepels zijn ook verschillende oorzaken. Zo kan het zijn dat er nog restanten shampoo of bodylotion op je huid zitten. Als je na het afspoelen met water geen last meer hebt van jeuk, dan weet je genoeg.
  • Misschien ben je wel allergisch voor je kleding. Chemicaliën in kledingstukken kunnen ervoor zorgen dat je tepels gaan irriteren en dus gaan jeuken. Misschien heb jij wel een nieuwe bh gekocht en nog niet gewassen voor het dragen. Was daarom altijd eerst even je nieuwe bh voordat je hem aandoet.
  • Daarnaast kan het ook gewoon zijn dat je ongesteld moet worden. Er is dan een schommeling in je hormoonhuishouding en daardoor beginnen jouw nippels te jeuken. 
  • Als je de ziekte van Paget hebt dan de huid rondom je borsten ook gaan irriteren. Naast de jeuk bij je tepel kan er ook een gele substantie onstaan of bloed. In dit geval moet je echt even langs de huisarts gaan.


9. Gevoelige borsten

  • Zijn voor jou gevoelige borsten herkenbaar? Waarschijnlijk moet je ongesteld worden. Je hormonen schommelen heel erg en je klieren in je borsten zijn hier erg gevoelig voor. Je borsten raken gespannen en dat ga jij voelen. 
  • Drink jij het liefst elke dag een paar koppen koffie? Dan kan het zo zijn dat jouw boobies gevoelig raken. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat cafeïne je borsten gevoeliger en pijnlijker kunnen maken.