Hoe verwijder je een teek op de juiste manier?

Sport & gezondheid door Anjali

Na een wandeling in het bos zie je ineens een zwart puntje zitten, en ja hoor: het blijkt een teek. Onschuldig zijn tekenbeten zeker niet, maar zo'n beestje van 1 tot 3 millimeter is niet alleen lastig te spotten, maar je raakt 'm ook niet zomaar kwijt. Hoe verwijder je die akelige teek op de juiste manier?

Teken

Een teek lijkt op een plat, zwart spinnetje. Ze leven van het bloed van dieren, en soms ook van het bloed van mensen. Volgens het RIVM worden jaarlijks ongeveer één miljoen mensen gebeten door een teek. Hoewel deze beten meestal onschuldig zijn en ze vaak niet opvallen, is het toch verstandig om jezelf goed te controleren wanneer je hebt gewandeld in het groen. Eén op de vijf teken is namelijk besmet met de borrelia-bacterie, en kan de ziekte van Lyme veroorzaken.

Voorkomen

Je kunt een tekenbeet voorkomen door dichte bergoeiing te vermijden, en je benen en voeten goed te verpakken met lange broeken en dichte schoenen. Ook houden teken niet van het insectenwerende middel DEET. Deze maatregelen geven een kleinere kans op een beet van een teek, maar sommige teken blijken ecte doorzetters.

Checken

Het minuscule insect is lastig te ontdekken, maar lijkt vlak na de beet op een klein zwart puntje. Na een paar dagen zwelt het beestje op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt of pijnboompit. Bij volwassenen verschuilen ze zich graag op de benen, de romp (borst, buik, rug, schouders en oksels) en op de armen. Zelfs de schaamstreek is niet veilig. Bij kinderen bijten teken zich vakder vast in het hoofd en de nek.

Verwijderen

Heb je een teek gevonden? Hoe langer 'ie erin zit, hoe groter de kans op een ziekte: zo snel mogelijk verwijderen dus. Volgens het RIVM moet je geen alcohol, jodium of andere middelen gebruiken voor je begint. Pak het insect met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als er een stukje van de kop achterblijft, komt dat er vanzelf uit. Een tekenverwijderaar werkt vaak nog beter, volg in dat geval de gebruiksaanwijzing. Ontsmet het wondje altijd als je klaar bent.

Bijhouden

Het gevaar is helaas niet meteen geweken als de teek verwijderd is. Schrijf daarom op wanneer en waar je gebeten bent, en hou tot drie maanden in de gaten of de huid rondom de beet verkleurt. De verkleuring zou steeds groter moeten worden. Wees ook alert op de klachten die bij de ziekte van Lyme horen, zoals koortsen spier- en gewrichtspijn, die vaak in de eerste weken na een tekenbeet voorkomen.Ga in deze gevallen direct naar de huisarts.

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme kan in een vroeg stadium behandeld worden met antibiotica. Gebeurt dit niet, dan kunnen er zenuwklachten, huidklachten, gewrichtklachten en hartklachten ontstaan. Tegelijkertijd kunnen dit ook de allereerste tekens van de ziekte van Lyme zijn. In een later stadium kan antibiotica nog steeds helpen, maar de ontsteking kan wel al schade veroorzaakt hebben.