Dit zijn de lekkerste vegan hapjes voor op de BBQ deze zomer

Eten door Maya Luz

Morgen begint officieel de zomer. Maar het is natuurlijk al wat langer warm weer en dat betekent dat de BBQ weer aan mag. Voor veganisten en vegetariërs is barbecueën niet altijd even leuk aangezien men er vrijwel altijd voornamelijk vlees op klaarmaakt. En dat terwijl er zo veel lekkere plantaardige dingen zijn die je op de BBQ kunt leggen. Dit zijn onze favorieten die jij kunt maken deze zomer.

Lees ook: Geen zin om te koken? Probeer eens deze makkelijke Tiktok-recepten

Vegan hamburgers

Laten we beginnen met iets simpels. Vegan hamburgers zijn ontzettend makkelijk om te maken maar ook ontzettend lekker. Je kan vegan hamburgers in de supermarkt kopen, of ze zelf maken! Je kan ze bijvoorbeeld maken van verschillende soorten groenten of peulvruchten. Een van onze favorieten is een burger gemaakt van zwarte bonen. Je zelfgemaakte burgers kun je vervolgens op de BBQ leggen. Gril ondertussen ook je hamburgerbroodje zodat deze lekker knapperig wordt. Beleg je hamburger met de lekkerste toppings zoals sla, tomaat, augurk, uitjes en je favoriete sauzen. Serveer je hamburger met frietjes of met een salade.

Tempeh saté

Op de BBQ zie je vaak kip saté spiesjes. Als je geen vlees eet, kun je de kip vervangen door tempeh. Hiervoor heb je tempeh blokjes nodig. Om de tempeh te bereiden moet deze eerst gestoomd worden voor tien minuutjes. Maak vervolgens een marinade voor je tempeh blokjes. Je kunt hiervoor een voorgemaakte saus gebruiken of zelf iets samenstellen. Ketjap manis is erg lekker bij tempeh. Laat je tempeh minimaal twee uur lang in de tempeh marineren voordat je de blokjes op je spiesjes doet en je ze op de BBQ legt.

Bloemkool steaks

Bloemkool en steak, gaan die twee echt samen? Ja, absoluut! Hiervoor heb je een grote bloemkool nodig (of meerdere als je een grote groep mensen over de vloer krijgt). Hier kun je vervolgens een aantal plakken van snijden die plat zijn aan beide kanten. Deze plakken kun je vervolgens op smaak brengen door olijfolie te mengen met je favoriete kruiden. Smeer je olie en kruidenmengsel over beide kanten van je bloemkool steaks en leg ze op de BBQ. Aangezien je bloemkool rauw kunt eten, kun je de bloemkool zo kort of lang op de gril laten liggen als je zelf wil, zolang ze maar niet aanbranden.

Spiesjes, spiesjes en nog meer spiesjes

Als je geen vlees eet, wordt je tijdens het barbecueën ongetwijfeld regelmatig geconfronteerd met spiesjes. Dit zijn dan vaak groente spiesjes. En alhoewel deze erg lekker kunnen zijn, geven we je ook graag wat inspiratie voor andere soorten spiesjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van spiesjes met falafel en haloumi! Spiesjes met zoete aardappel of gegrilde bloemkool zijn ook erg lekker. En als je je traditionele groentespies wil verrijken met meer proteïne, kun je er heerlijk gemarineerde tofu aan toevoegen!

Lees ook: Recept: Zo maak je deze heerlijke vegetarische groentedumplings