Zijn herbruikbare wattenschijfjes echt beter?

Gezicht door Anjali

We weten ondertussen dat er al enorm veel milieuvriendelijke varianten zijn voor veel van onze dagelijkse producten in de badkamer. Shampoobars, natuurlijke deosticks, tandenborstels van bamboe en in het speciaal: herbruikbare wattenschijfjes. Maar hoe milieuvriendelijk zijn deze nu? En is het de overstap waard? Wij hebben alle feiten op een rijtje gezet.

Hoe gebruik je het?

Herbruikbare en wasbare schijfjes zijn meestal gemaakt van biologisch en fairtrade katoen. Je kunt deze daarom in de wasmachine doen, in plaat van ze na één keer gebruiken weg te gooien. Vaak zit er een zakje bij in de verpakking om ze in te doen, zodat ze niet - zoals die ene sok -kwijtraken in de trommel. Gemiddeld gebruiken we jaarlijks tussen de 700 en 1500 wattenschijfjes per jaar, en dit kan verholpen worden door herbuikbare wattenschijfjes. Ook kunnen normale wattenschijfjes niet gerecyclet worden door de makeup die erop zit. Deze schijfjes worden daarom meestal verbrand. Naast het afval van de schijfjes zelf, heb je natuurlijk ook de single-use plastic verpakking waarin ze verkocht worden.

Voor- en nadelen

Voordelen van het gebruiken van herbruikbare wattenschijfjes:

 

  • De watjes zijn gemaakt van biokatoen, wat heel zacht is voor je huid
  • Je kunt je normale reiniger blijven gebruiken
  • Op termijn zijn ze goedkoper dan normale wattenschijfjes
  • Je wast ze mee met je normale was, en ze nemen bijna geen plaats in. Stop ze wel in een waszakje!

​​​​​​​Nadelen van het gebruiken van herbruikbare wattenschijfjes:

 

  • Je hebt wel een aantal herbruikbare wattenschijfjes nodig voor je ze in een zakje stopt en wast. Koop er dus meerdere, want met één schijfje red je het niet om je gezicht elke dag mee te reinigen (tenzij je elke dag een wasje draait)
  • De schijfjes worden schoon in de was, maar de kleur blijft niet helder wit. Ze zien er misschien minder mooi uit na verloop van tijd.