Nachtmerries? Misschien ligt dit aan je verwarming

Sport & gezondheid door Anjali

Nachtmerries worden vaak gelinkt aan stress en angst. Niet gek, want waarom zou je anders dromen dat je van een grote hoogte valt, of dromen dat je een achtervolging meemaakt? Een onderzoek van de British Sleep Society wijst uit dat er nog een andere reden kan zijn voor je nachtmerries: je verwarming.

Verstoorde kerntemperatuur

Stress en angst blijven grote factoren in je droompatroon, maar ook je lichaamstemperatuur heeft invloed op je nachtelijke avonturen. Om een goede nachrust te hebben moeten we ongeveer één graden Celsius van onze lichaamstemperatuur, ongeveer 37 graden Celsius, verliezen. Dit verliezen we meestal via ons hoofd en gezicht, wat boven het dekbed uitsteekt.

Als je in een te warme kamer slaapt, kan de kerntemperatuur van je lcihaam deze wamrte niet kwijt en wordt je slaap verstoord, waardoor je sneller nachtmerries kunt krijgen. Als je dus zekerder wilt zijn van het feit dat je vannacht goed zal slapen, kun je je thermostaat ergens tussen de zestien en achttien graden Celsius zetten. Naast een stabielere slaap, helpt deze temperatuur ook tegen snurken.