Geraldine Kemper (33) zag vader jarenlang niet door zijn heroïneverslaving: "vaderliefde kwam bij mij pas later"

Media door Jennifer

In het tv-programma Boerderij van Dorst bewijst tv-maker Raven van Dorst telkens weer, hoe goed ze is in het voeren van diepe gesprekken met de BN'ers. Zo krijgt ze deze keer presentatrice Geraldine Kemper en actrice Hanna van Vliet op de boerderij, waarbij vooral Geraldine zich enorm blootgeeft. Voor het eerst durft ze openlijk te praten over de heroïneverslaving van haar inmiddels overleden vader.

Geraldine Kemper openhartig over verslaafde vader

De nieuwste aflevering van Boerderij van Dorst was er weer eentje voor in de boeken. In de aflevering van woensdag 7 juni zien we twee zeer openhartige mensen, presentatrice Geraldine Kemper en actrice Hanna van Vliet, die het openlijk hebben over onder meer gender en hun ouders. Vooral het gesprek tussen tv-maker Raven van Dorst en Geraldine valt erg op bij de kijkers en diverse media. Tijdens een autoritje vertelt Geraldine namelijk voor het eerst en public over haar verslaafde vader, die inmiddels is overleden. Volgens haar is het daarom makkelijker om het erover te hebben.

Het gesprek kwam bij haar vader terecht, zodra Raven het over Geraldines ouders had. Geraldine komt uit een echte vissersfamilie, dus was Raven wel benieuwd: "En jouw pa? Zat hij ook in de vis dan?" Daarop moest Geraldine wel even uitleg geven. Ze zijn altijd met z'n drieën opgegroeid: haar moeder, zijzelf en haar zusje. "Mijn vader was er wel, maar toen ik vijf was is hij weggegaan," vertelt ze. Daarna begint ze wat te stotteren. "Ja, ik heb het heel lang niet gezegd. Hij is vorig jaar overleden en nu denk ik: oké, ik kan het best zeggen. Hij was verslaafd. Aan het bruine spul." Heroïne dus.

Jarenlang geen contact

Geraldine heeft daardoor jarenlang geen contact gehad met haar vader. In het gesprek met Raven suggereert Geraldine dat haar moeder hem waarschijnlijk voor een keuze heeft gezet: je gezin of de drugs. "Jouw moeder heeft gewoon d'r vuisten stijf gemaakt en gezegd van: niet bij de kinderen in de buurt," zegt Raven. Uiteindelijk ging Geraldine op 28-jarige leeftijd meer nadenken over een vaderfiguur in haar leven: wie is dat eigenlijk? Dat was rond de tijd dat ze meedeed aan Expeditie Robinson, waar ze natuurlijk genoeg tijd had om over van alles na te denken. Ze heeft haar vader toen ook ontmoet, zo vertelt ze. Al duurde het wel even voor ze een mail stuurde. Maar: "Dan zie je hem na zoveel jaar en dan is het toch wel echt een vreemde." Geraldine herkende zich ook niet in haar vader. "Hij was ook niet helemaal erbij," voegt ze er nog aan toe.

Vaderliefde kwam later

Door het ontbreken van een vader wist Geraldine lang niet, hoe het was om een lieve vader te hebben. "Vaderliefde kwam bij mij pas later, toen ik zag dat er vaders zijn die wel lief zijn," vertelt ze. Overigens heeft ze de zoektocht naar haar vader helemaal zelf gedaan. Haar moeder wist pas daarna, dat zij op zoek was gegaan naar hem. Ze hadden het er gewoonweg nooit over.

Dat Geraldine ook nu pas openlijk spreekt over haar verslaafde vader, komt mede doordat ze het ergens wel zielig vond. Ze vertelt: "Zo'n man heeft zijn hele leven vergooid aan de verboden vruchten."

Ontmoeting was net een afterparty

Tijdens de ontmoeting was de vader van Geraldine er zoals gezegd niet helemaal bij met z'n hoofd. Zo moest hij meerdere keren vragen, hoe oud ze was. "Het was eigenlijk alsof je zo'n after binnenkwam," zegt ze erover. Hij wist gelukkig wel ongeveer wie ze was, want hij had - heel lief - wat artikelen uitgeprint over haar. Maar het was zeker een memorabele ontmoeting. Hij liet de drugs zelfs aan haar zien, alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Die ene ontmoeting blijkt uiteindelijk ook de enige ontmoeting tussen Geraldine en haar vader. Vorig jaar kreeg ze namelijk te horen, dat het niet goed met hem ging en dat hij zou overlijden. Helaas was ze op dat moment op wintersportvakantie, waardoor ze niet even snel terug kon. "Toen kwam ik Nederland in en belde ik het verzorgingstehuis, maar toen was hij al dood," vertelt ze. "Dus ik heb dat net gemist, dat moment."

Moeder is alles

Ondanks dat ze haar vader niet goed kende, had ze het vervolgens zeker wel lastig met zijn overlijden. "Je bent aan het rouwen om iemand, die je eigenlijk niet goed kent, maar ergens dacht ik wel: ja, nu kan ik hem ook echt niet meer leren kennen." Dat klinkt wel als een moeilijke situatie. Daarom is het ook haar grootste angst om haar moeder te verliezen, omdat zij eigenlijk alles is voor Geraldine. Aww.

Lees ook: Geraldine Kemper had seks in een skilift: "beetje ordinair"