Dé truc om beter te kunnen slapen: lezen!

Lifestyle door Anjali

We doen het stiekem bijna allemaal: nog 'even' scrollen op Instagram of TikTok, of nog 'even' dat spelletje afmaken op je telefoon. Alleen ben je dan al snel een uur verder en helemaal ondergedompeld in de wereld van sociale media voor je eindelijk naar dromenland kunt vertrekken. Wat kun je dan beter doen voor het slapengaan? Lezen!

Problemen met slapen

Kun je maar moeilijk in slaap vallen of slaap je niet door? Dat kan wel eens aan je avondroutine liggen. Uren op social media scrollen is dan ook niet de beste optie om daarna zonder zorgen in slaap proberen te vallen, maar onderzoekers zijn al jaren op zoek naar wat nu precies wél de beste manier is om gemakkelijk te kunnen rusten. Wat ze nu hebben gevonden? Lezen.

Onderzoek

Lezen voor het slapengaan kan je aanzienlijk ontspannen. In onderzoek dat in je Telegraph werd uitgelicht door de Universiteit van Sussex werd bij een aantal deelnemers het stressniveau verhoogd, waarna het weer verlaagd zou moeten worden. Uit dat onderzoek blijkt dat lezen het beste werkt en het stressniveau met 68% vermindert. Muziek luisteren kwam op de tweede plek te staan met 61%, thee drinken stond op de derde plek met 54%, en een korte wandeling voordat de deelnemers in bed zouden liggen werkt met 42%. Het duurde bij de lezende deelnemers slechts 6 minuten voor het stressniveau was verminderd.

Wegdromen

Wanneer je een goed boek leest, wordt je geest afgeleid van de dagelijkse spanningen die stress veroorzaken. Verhalen geven je geest de mogelijkheid om even ergens anders te zijn en weg te dromen, zelfs als je nog niet slaapt. Ook zorgt lezen ervoor dat de spieren zich ontspannen en de ademhaling vertraagd wordt, waardoor je je rustiger zult voelen. Het is dus niet gek dat een activiteit die je zo erg ontspant, ook een positieve invloed zal hebben op je slaap. Hetzelfde onderzoek vertelde dat 39% van de mensen die de gewoonte hebben te lezen voor het slapen gaan, heel goed slapen.