Beter laat dan nooit: Amerikaan levert bibliotheekboek bijna honderd jaar te laat in

Vrije tijd door Jennifer

Misschien was je zelf altijd netjes op tijd met het inleveren van je bibliotheekboeken. Het liefst voorkom je natuurlijk zo'n onnodige boete. Dat geld kan je wel voor iets beters gebruiken! Nou, in de VS heeft een man het wel heel bont gemaakt. Hij vertikte het om een oud bibliotheekboek bijna honderd jaar later in te leveren. Oeps!

Bibliotheekboek vermist

Het begon allemaal bij de bibliotheek in Californië. Op een gegeven moment ontdekten ze dat er een bibliotheekboek vermist was, dus gingen ze op zoek in hun ledenregistratie. Wie had het boek voor het laatst geleend? Het ging om een zeer oud geschiedenisboek uit 1881 genaamd A history of the United States van de schrijver Benson Lossing, dat overigens ook een aardig dik boek is. Het heeft 670 pagina's, dus geen wonder dat het eventjes bij het bibliotheeklid thuis bleef liggen. Om het boek terug te krijgen, haalde de bibliotheek Amerikaanse media erbij. Zo kreeg de vermissing meer aandacht en kwam het uiteindelijk dus ook bij de juiste persoon terecht.

Boek terug na bijna honderd jaar

De Amerikaanse Jim Perry zag dat het bibliotheekboek vermist was en dacht ineens: hé, dat lijkt wel op mijn boek. "Ik was het huis aan het schoonmaken en spullen aan het weghalen, die niet werden gebruikt," legt hij uit. "Deze doos stond op een koel plekje in ons huis, waar we boeken bewaarden." En één van de boeken was dus het oude geschiedenisboek uit de bibliotheek in Californië. Jim weet vrijwel zeker, dat het boek bijna honderd jaar geleden - in 1927 - werd uitgeleend aan zijn grootvader John McCormick. Op het moment dat hij overleed in 1963 werd het boek doorgegeven aan zijn jongste dochter. Daarna werd het boek ook nog eens overgedragen aan háár dochter, dat dus de vrouw was van Jim.

Geen boete

Je zou denken dat Jim nu, na bijna honderd jaar, een torenhoge boete heeft gekregen voor het te laat inleveren van zijn opa's bibliotheekboek. Normaal gesproken brengt de bibliotheek in Californië vijf cent in rekening voor elke dag, dat een boek te laat wordt ingeleverd. Dat zou betekenen dat Jim in totaal meer dan 1.500 euro moet betalen. Maar gelukkig voor hem hoeft dat inmiddels niet meer. De bieb deelt namelijk sinds 2019 geen boetes meer uit. Fjiew!

Daarnaast zijn ze in dit geval allang blij, dat iemand überhaupt het boek nog terug heeft gebracht. Perry zegt dat hij de medewerkers van de bieb gewoon een "kick" wilde geven. "Maar ik realiseerde me niet dat het een speciale betekenis voor hen zou hebben," vertelt hij dan. Het oude geschiedenisboek staat nu namelijk op een mooi plekje achter glas. "Zo zie je maar, het is nooit te laat om je bibliotheekboek terug te brengen," schrijft de bibliotheek op Instagram.

Lees ook: Met deze tips kun je veel meer boeken lezen (ook als je geen tijd hebt)