Waarom Zuid-Tirol ook in de zomer een goed idee is

Reizen door Rochèll

Zuid-Tirol als vakantiebestemming in warmere seizoenen? Hoewel je misschien denkt dat Zuid-Tirol alleen het bezoeken waard is in de winter, is dat zeker niet het geval. Laat je ski's, snowboard en langlaufstokken vooral op zolder liggen: er valt tijdens hogere temperaturen ook genoeg te beleven in de bergen van Italië.

Een paar dagen vertoeven in Zuid-Tirol? Daar zeg ik - Rochèll, hoofdredacteur van Ze.nl - natuurlijk geen 'nee' tegen. Met een leuke groep vrouwen stapte ik op het vliegtuig richting Venetië, om de reis vanaf daar voort te zetten naar Algund en Meran: twee prachtige steden in Zuid-Tirol. Benieuwd naar wat er allemaal te beleven valt? Komt 'ie!

Over Zuid-Tirol

Allereerst even wat praktische informatie over de bestemming. In Zuid-Tirol wordt vooral Duits en Italiaans gesproken. Een héél klein percentage van de bevolking spreekt Ladinisch. Gelukkig kun je je hier ook goed redden als je Engels spreekt. Of gewoon met handen en voeten, natuurlijk.

Zuid-Tirol heeft voor ieder wat wils. Er lopen prachtige paden door het berggebied, voor wie van wandelen of fietsen houdt. De bestemming biedt ook veel mogelijkheden voor wie graag avontuur opzoekt. Bergen beklimmen, raften op de rivier of abseilen: alles kan. Kom je juist voor ontspanning? Ook dan is Zuid-Tirol een geschikte bestemming. Deze regio staat namelijk bekend om zijn kuuroorden en wellnesscentra.

Wij brachten het grootste gedeelte van onze tijd in Zuid-Tirol door in Meran. Meran is - na de hoofdstad Bozen - de grootste stad van de provincie Bozen-Zuid-Tirol en telt ongeveer 40.000 inwoners.

Activiteiten in Zuid-Tirol

E-bike tour

Als Nederlander weet je ook in een ander land natuurlijk al snel de fietsverhuur te vinden. In tegenstelling tot ons eigen vlakke land, is er hier meer hoogteverschil en moet je je beenspieren iets harder aan het werk zetten. Tenzij je een e-bike huurt, natuurlijk. En dat deden we. Onder begeleiding van een gids hebben we 3,5 uur lang door de prachtige omgeving van Zuid-Tirol gefietst. We zagen wijngaarden en fietsten door pittoreske dorpjes. De route was heel veilig en goed te doen op de fiets. Wie Zuid-Tirol bezoekt, moet zeker een ochtend of middag vrij maken om de omgeving op de fiets te verkennen. Genieten hoor, met al dat prachtige uitzicht!

Forest Bathing

De activiteit waar ik - als nuchtere Twentse - erg benieuwd naar was, was 'forest bathing'. Jezelf laten omarmen door de natuur om jezelf beter te leren kennen en tegelijkertijd een te worden met de natuur. Klinkt interessant, niet? Het oorspronkelijke idee was om samen met Martin Kiem het bos in te gaan, om daar een lesje forest bathing te volgen. In Zuid-Tirol schijnt de zon gemiddeld 300 dagen per jaar, maar helaas was dat niet het geval op moment van onze geplande les. Als alternatief kregen we daarom binnenshuis uitleg over onze ademhaling en het optimale gebruik van onze zintuigen. Interessant was het zeker. Mocht ik Zuid-Tirol een andere keer bezoeken, wat ik zeker van plan ben, dan pak ik zeker een lesje forest bathing mee.


Wine tasting

De wijnliefhebber is in deze regio helemaal thuis. En hoewel het alleen al mooi is om langs alle wijngaarden te rijden of te fietsen, wil je natuurlijk ook weten hoe die wijn uit de regio smaakt. Bij Kellerei Merano maken we een tussenstop om een heerlijke selectie aan wijnen te proeven. De wijnproeverij op zich is al een feestje, maar nog indrukwekkender is de onderliggende wijnkelder.

winetasting


Terme Meran

Na alle indrukken van de stad, kun je helemaal tot rust komen in de Terme Meran. Met 25 binnen- en buitenzwembaden en een grote saune is dit dé plek voor ultieme ontspanning. Hoewel de Terme zich middenin het centrum van Meran bevindt, heb je binnen het oord helemaal niets door van alles wat zich in de omliggende straten afspeelt.

Restaurants in Zuid-Tirol

Restaurant Lackner Stubn

De eerste avond aten we bij Restaurant Lackner Stubn, in Algund. Dineren aan dit adres kun je een absolute ervaring noemen. De heerlijke gerechten lijken wel kunst, zo mooi! Treed vooral uit je comfortzone en kies gerechten die je nog niet eerder hebt gehad. Heer-lijk!

Restaurant Kallmünz

Midden in het oude centrum van Meran vind je Restaurant Kallmünz. Een chique restaurant, waar je absoluut culinaire hoogstandjes kunt verwachten. Laat je adviseren voor de juiste wijn bij je gekozen gerecht en je bent van succes gegarandeerd.

Restaurant Onkel Taa

Op korte rijafstand van Meran ligt Restaurant Onkel TaaEen knus familierestaurant, waar enkel gekookt wordt met ingrediënten van eigen bodem. Als kers op de taart sloten we ons diner af met huisgemaakt ijs, gemaakt van bloemen. Klinkt interessant, smaakt heerlijk! Het restaurant bevindt zich op exact dezelfde plek als waar in 1430 een kuuroord bestond. Bij het restaurant vind je ook een museum, met daarin een enorme verzameling over Sissi.


Restaurant 357 Pizza and Food

In Italië eet je? Pizza, natuurlijk. Bij Restaurant 357 Pizza and Food geniet je van een heerlijke, authentieke Italiaanse pizza. De eigenaar en chef-kok bereidt hier heerlijke pizza's, maar runt ook het Michelin-sterrenrestaurant Sissi. Die tweede hebben we niet getest, maar de pizza's aan dít adres smaken helemaal zoals gehoopt, kan ik je vertellen.


Restaurant Pfefferlechner

Vooral als de zon zich laat zien, is Restaurant Pfefferlechner een geschikte uitvalsbasis. Op zonnige dagen is het namelijk goed vertoeven in de biergarten. Ik koos zelf voor een burger, maar het restaurant serveert ook een scala aan regionale gerechten. Naast de biergarten staat ook een kinderboerderij, wat deze locatie ook erg aantrekkelijk maakt voor wie met kinderen reist.

Trattoria Flora

In 1400 stond er een gerechtsgebouw, nu bevindt zich er een restaurant. Trattoria Flora is gelegen in een sfeervolle kelder, waar je heerlijke zelfgemaakte pasta en andere regionale gerechten besteld. Mocht je wat meer tijd hebben, dan kun je hier ook Italiaanse cursussen volgen. Heel geschikt als plek om te lunchen, maar strijk hier ook zeker neer voor een avondmaal.

Hotels in Zuid-Tirol

Villa Verde Hotel, Algund

De eerste twee nachten verbleven we in Villa Verde Hotel, in Algund. Wát een prachtig hotel was dat. Ik sliep niet in een kamer, maar in een appartement dat bijna groter was dan mijn eigen appartement. En nee, dat is niet overdreven. Dit hotel is een dikke aanrader voor wie zoekt naar veel comfort, houdt van spa en wellness en graag wakker wil worden met uitzicht op wijngaarden en besneeuwde bergtoppen. Het hotel biedt voor de liefhebber ook twee keer per week yogales aan.

villa verde hotel algund


Hotel Schwarzchmied, Lana

De laatste twee nachten van de trip verbleven we in Hotel Schwarzchmied, in Lana. Oók zeker een aanrader. Het dorpje waarin dit hotel zich bevindt, ligt op een kwartier rijden vanaf Meran. De omgeving straalt veel rust uit en daar is het hotel ook op ingericht. Zo volg je hier groepslessen yoga en fitness, kun je ontspannen in de wellness en laat je je smaakpapillen verwennen in het restaurant.