Hangxiety: heb jij deze kater ook wel eens?

Sport & gezondheid door Lien

We weten maar al te goed hoe een kater voelt. Vermoeidheid, een bonkend hoofd en met een beetje pech ook nog een misselijk gevoel. Zoiets is allesbehalve fijn. Sommige kunnen zelfs last hebben van een hangxiety: een kruising tussen een hangover en anxiety. Je hebt dan een kater en ervaart ook nog eens angstgevoelens, somberheid en stress. Hoe ontstaat dit precies?

Wat is hangxiety?

Hangxiety houdt in dat je angstige gedachten hebt na een avond drinken. Je hebt te diep in het glaasje gekeken en voelt de volgende ochtend een bepaalde onrust. Je piekert en voelt je ongemakkelijk. Wat heb je allemaal uitgespookt? En gezegd? Dit soort gedachten malen tijdens een hangxiety alsmaar door je hoofd. Toch hoeven angstgevoelens niet gelijk te beteken dat je van deze soort kater last hebt. Iedereen denkt wel eens na over wat hij of zij nou eigenlijk heeft heeft gedaan of heeft een keer spijt van iets. Het verschil met een hangxiety zit ‘m in het niet los kunnen laten van deze gedachtes. Bij een gewone kater voel je je misschien eventjes slecht, maar richt je je daarna op het kijken van een serie of pak je nog even een uurtje slaap. Lukt dit niet en voel je je overweldigd door angst en het alsmaar willen analyseren? Dan is je kater een stuk heftiger dan gewoon een beetje vermoeidheid en hoofdpijn. Sommige kunnen zelfs een gevoel van paniek ervaren. Dat is natuurlijk niet bepaald prettig.

Hoe ontstaat een hangxiety?

Alcohol beïnvloedt verschillende neurotransmitter-systemen in je hersenen. Wanneer je alcohol drinkt, beginnen dopamine-neuronen in het hersengebied steeds harder te werken. Deze neuronen worden geassocieerd met beloning en geven je een ware dopamine-rush. Zo’n piek is van korte duur. Je voelt je op dat moment ontspannen en voldaan, maar de volgende dag? Dan overvalt je een gevoel van angst en stress. Je dopamine is simpelweg uitgeput. Ook andere neurotransmitters kunnen tijdelijk stoppen met werken, zoals serotonine en endorfine. Logisch dat dit een groot effect op je humeur heeft.

Gelukkig kun je zo’n hangxiety heel simpel voorkomen door iets minder diep in het glaasje te kijken. Wil je het die avond toch bont maken, dan kan het helpen om de volgende ochtend een manier te vinden om jezelf meer te laten ontspannen. Bel een vriend(in) op, doe een meditatie of iets anders waardoor je je gedachten kunt stillen.

Ook interessant: verschillende soorten hoofdpijn en de oorzaken ervan