Onverwachts bezoek? Zó krijg je je huis binnen 15 minuten schoon

Wonen door Anjali

Je moeder of vriendin belt. Ze is in de buurt en wil graag even een kopje koffie komen drinken. Je kijkt om je heen en merkt dat je huis een zooitje is. Geen paniek! Met deze tips ziet je huis er weer als nieuw uit in slechts 15 minuten.

1. Zet een raampje open

De eerste tip is een aantal ramen open zetten om wat frisse lucht in huis te krijgen. Tegelijkertijd verdwijnen de muffe en vieze geurtje als sneeuw voor de zon. Mocht dit niet genoeg zijn, ga dan voor een huisparfum of roomspray.

2. Vuile vaat wegwerken

Staat je aanrecht vol met vuile vaat van gisteravond of vanochtend? De hele afwas doen zal je teveel tijd kosten. Zet zoveel mogelijk in de vaatwasser als je die hebt. Heb je deze niet? Stop dan alles in een sopje in de wasbak om de aangekoekte resten alvast los te weken. Zo kijkt je bezoek in ieder geval niet tegen etensresten aan.

3. Pak de kruimeldief

De stofzuiger pakken kost teveel tijd. Pak daarom de kruimeldief, en bekijk goed waar kruimels en stof zitten. Zuig dit op, en je vloer (en eventueel tafel en stoelen) zijn weer helemaal schoon.

4. Poets met een doekje

Alle vlekken die de kruimeldief niet wegkreeg, krijgt een doekje wél weg. Dweilen duurt te lang, en je hebt ook geen tijd om te wachten tot de vloer droog is. Pak daarom een vaatdoekje om eventuele koffiekringen uit de tafel en spetters van je gemorste drankje van de vloer af te krijgen.

5. Toilet reinigen

Als je een toilet los van de badkamer staat, is de kans klein dat je bezoek de badkamer in zal komen. Maak in dit geval alleen het toilet schoon door het wc papier bij te vullen, water van rond het wasbakje droog te maken en een beetje toiletreiniger in de pot te stoppen. Heb je alleen een toilet in de badkamer? Zorg dan dat de handdoeken netjes in de wasmand liggen en dat de tandenborstel op z'n plek staat. Kijk ook goed naar de spiegel: deze kan vieze vlekken bevatten.

6. Laatste punten

Je huis ziet er opgeruimder uit als je wat dingen recht trekt. Schud de kussens op de bank op, Leg het dekentje opgevouwen op de goede plek, en zorg dat er geen rommel op de salontafel ligt. Kijk ook naar de hal: kan je bezoek hun jas ophangen en eventueel schoenen uitdoen zonder dat ze struikelen? Als de bel gaat zul je hierna in alle comfort met elkaar kunnen kletsen!