Lekker blijven dagdromen: 5 redenen waarom het goed voor je is

Psyche & spiritualiteit door Jennifer

Vroeger in de klas deed je het vaak tijdens een saaie les. Dan was je liever aanwezig in je dagdromen dan in het klaslokaal. Sommige mensen zien dit als iets negatiefs en vinden dat je je concentratie verliest. Dat terwijl dagdromen eigenlijk hartstikke goed voor je is en allemaal voordelen heeft voor je mentale gezondheid.

Lees ook: Dit is waarom je soms je dromen niet herinnert

1. Het vermindert stress en angsten

Als je dagdroomt, dan verdwijn je even uit de normale wereld. Je komt met je gedachten terecht in de alfa-hersengolven. Dat klinkt lekker vaag, maar dit is eigenlijk gewoon een rustige wereld voor je brein. Hier krijgen je hersenen rust en hoeven ze nergens aan te denken, dus ook niet aan al die stressgedachten. Heb je net een moeilijk gesprek achter de rug? Probeer jezelf dan eens naar deze wereld te verplaatsen. Kijk even weg naar bijvoorbeeld de lege muur en adem diep in en langzaam weer uit. Herhaal dit een paar keer en denk vervolgens aan iets vrolijks en positiefs. Zo beland je langzaamaan in de rustige wereld.

2. Je gebruikt meer delen van je brein

Misschien denk je dat dagdromen een nutteloos iets is. Oké, vaak doen mensen het ook op momenten, dat ze zich vervelen. Al is het dus eigenlijk wel een nuttig iets en hartstikke goed voor je. Op het moment dat je dagdroomt, worden namelijk twee verschillende delen van je hersenen geactiveerd. Zowel je uitvoerende en probleemoplossende brein als je creatieve brein springen aan, waardoor je toegang krijgt tot nog meer informatie. Daardoor kun je vervolgens beter nadenken over bepaalde dingen.

3. Je lost makkelijker problemen op

Wanneer je aan het dagdromen bent, dwarrelen je gedachten altijd lekker rond. Doordat alles zo ronddwaalt in je hoofd, kom je vaak met een frisse blik terug in de echte wereld. Dagdromen helpt daardoor ook mee bij het oplossen van problemen. Na de dagdroom kijk je hopelijk anders naar een bepaald probleem, waardoor je plotseling de oplossing weet. Soms moet je je hersenen even in alle vrijheid laten denken, om tot de juiste informatie te komen.

4. Helpt bij bereiken van doelen

Het komt weleens voor dat sporters of artiesten hun dagdromen gebruiken om succesvoller te zijn. Eigenlijk oefenen ze dan mentaal hun sportoefening of optreden, zodat het in werkelijkheid (hopelijk) beter verloopt. Zorg daarbij wel dat de dagdroom realistisch is en zo echt mogelijk. Op deze manier ontdek je eventuele obstakels, die je dan dus van tevoren al kan uitschakelen. Natuurlijk kun je jezelf niet veranderen in bijvoorbeeld een vliegende superheld.

5. Het vergroot je creativiteit

Inmiddels heb je wel door hoe goed dagdromen voor je is. Vooral de creatievelingen hebben hier veel aan! Dagdromen vergroot namelijk je creativiteit. Als je op een gegeven moment even vastloopt, is het slim om iets totaal anders te doen. Ga bijvoorbeeld afwassen of de was ophangen. Op deze manier komt je brein tot rust en krijgt het meer ruimte voor nieuwe inspiratie.

Lees ook: Meyra (22) dagdroomt soms 9 uren op een dag: “Het is een gave waarmee ik geboren ben”