Deze ingrediënten heeft iedere goede kok altijd in huis

Eten door Maya Luz

Een lekkere maaltijd op tafel zetten is niet altijd even makkelijk. Je moet inspiratie hebben, beschikken over de juiste techniek en natuurlijk goede ingrediënten in huis hebben. Wil jij in het nieuwe jaar een echte keukenprinses worden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dit zijn de essentials die iedere goede thuiskok altijd op voorraad heeft.

Lees ook: Met dit recept maak je een heerlijk alcoholvrije glühwein

De onmisbare elementen

Er zijn een aantal dingen die niet mogen ontbreken in de keuken. Dit zijn de ingrediënten die je voor bijna iedere maaltijd nodig gaat hebben. 

  • Zout
  • Peper
  • Olijfolie
  • Plantaardige olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
  • Suiker
  • Knoflook
  • Uien
  • Bouillionblokjes 

Kruiden en specerijen

Lekker eten beschikt over veel smaakt. En hoe komen we aan die smaak? Door kruiden en specerijen toe te voegen natuurlijk. Onder deze categorie zou je een oneindige lijst kunnen maken. Er zijn ontzettend veel opties, die allemaal afhankelijk zijn van het soort eten dat je kookt. Maar er zijn een aantal kruiden die je voor bijna alles wel kunt gebruiken en dus ook zeker thuishoren in jouw kruidenrek.

  • Basilicum
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Chilipoeder
  • Komijn
  • Oregano
  • Paprikapoeder
  • Kerrie
  • Chilivlokken
  • Kaneel

En voor de vegans ook zeker een aanrader: edelgistvlokken.

Saus en dressing

Je eten op smaak brengen kun je ook doen met sausjes. Je kunt sauzen gebruiken om je eten in te dippen, maar ook voor marinades en saladedressing. Een aantal soorten saus zijn absoluut onmisbaar. Mocht jij vegan zijn, dan kun je deze sauzen vervangen door een plantaardige variant.

  • Mayonaisse
  • Ketchup
  • Mosterd
  • Sojasaus
  • Azijn en/of meerdere soorten azijn (denk aan balsamico, witte wijn azijn of rijstazijn)
  • Hete saus
  • Tomatensaus

Houdbare ingrediënten

Je voorraadkastje is je beste vriend als je niet weet wat je kunt maken. Hier bewaar je tenslotte de ingrediënten die je lang kunt bewaren, er is dus altijd wel iets waar je wat mee kunt. Maar wat heb je allemaal nodig? Dit zijn de essentials voor ieder voorraadkastje:

  • Pasta (verschillende vormen komen altijd van pas, fusilli of spaghetti bijvoorbeeld)
  • Rijst
  • Bonen in blik (kikkererwten, zwarte bonen, noem maar op!)
  • Tomatenpuree
  • Paneermeel
  • Bloem
  • Maizena

In de koelkast

Tot slot heeft de koelkast ook een beetje liefde nodig. Er zijn een aantal producten die we eigenlijk altijd wel in onze koelkast hebben liggen en dat heeft een goede reden. Deze ingrediënten zijn ontzettend breed inzetbaar en komen dus eigenlijk altijd wel van pas. Ook bij dit lijstje geldt: voor veganisten kun je de producten weglaten of vervangen door een vegan variant.

  • Melk
  • Eieren
  • Kaas (parmezaan, mozzarella, cheddar, alles kan)
  • Boter en/of margarine
  • Je meest gebruikte groenten (Tip: sommige soorten groente kun je beter ingevroren kopen, zeker wanneer je het vaak eet maar je nooit een verpakking op kunt maken voordat het over de datum gaat. Ditzelfde geldt voor fruit)
  • Proteïne (vlees, vis, tofu, vleesvervangers)

Lees ook: Dit zijn alle essentials voor je eerste eigen keuken