Zo ga je om met geld in vriendschappen

Vrije tijd door Zita

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je gaat een avondje uit of je luncht samen met een vriend of vriendin. De ander trakteert, maar je krijgt achteraf een tikkie van de helft van de rekening. Dat terwijl jij juist iets goedkoops had gekozen omdat je krap bij kas zit. Soms betaal jij juist alles en weigert de ander jouw tikkie te betalen. Geld zorgt soms voor ongemakkelijke situaties in vriendschappen. Hoe ga je hiermee om? Dat vertellen we je, zodat je in de toekomst niet meer tegen teleurstellingen aanloopt.

Omgaan met geld

Iedereen gaat op een andere manier op met z’n geld. De één koopt alles wat diegene wil. De ander is zuinig en zet alles op z’n spaarrekening. Sommigen gaan ervan uit dat iedereen hetzelfde met geld omgaat als jij, maar niets is minder waar. Het is soms makkelijk om meegesleept te worden in hoe iemand met geld omgaat. Dat iemand altijd trakteert, betekent niet dat de ander dat ook moet doen. En we know, tikkies versturen is niet leuk, maar hiermee voorkom je wel dat jij altijd degene bent die alles betaalt. Zeker wanneer de ander het ook altijd doet, hoef je je niet schuldig te voelen hierover.

Maak duidelijke afspraken

Of je nu samen op vakantie gaat of je gaat uiteten, goede afspraken maken over geld is een must. Spreek van tevoren af hoe jullie de kosten verdelen. Maak voor vakanties bijvoorbeeld een Wie Betaalt Wat aan, zodat alle kosten gelijk blijven. Wil je een etentje splitten? Geef dat dan aan. Heb jij vorige keer de boodschappen betaald? Stel dan voor dat de ander dat nu doet.

Sommigen zien het misschien als zeuren, maar zie het als verstandig omgaan met je geld. En nee, je hoeft echt niet bij elke euro een tikkie te sturen. Als je merkt dat jij degene bent die altijd een paar euro afrekent, zeg de volgende keer dan van tevoren: “Vind je het goed om deze keer te betalen? Ik heb namelijk de vorige keer betaald.”

Betaal voor jezelf

In plaats van dat je anderen laat voorschieten, reken je af voor jezelf. Bij het moment van betalen opper bij de ober dat je jouw eigen bestelling apart wil afrekenen. Geef ook dit van tevoren aan door te zeggen dat je voor je eigen drankjes of eten betaalt. Zo voorkom je dat je achteraf toch een tikkie krijgt die niet eerlijk is verdeeld. Ook hierin geldt: maak duidelijke afspraken. Schiet jij voor? Zeg dan ook voor je afrekent: “Vind je het erg als ik je hiervan een tikkie stuur?”

Wees eerlijk over je budget

Het is verstandig om bij je vrienden aan te geven dat je een bepaald budget hebt om te besteden. Soms gooit iemand je in een groep voor een groepscadeau. Je stemt hiermee in, maar krijgt ineens een tikkie van €50. Geef vooraf dus duidelijk aan dat je meedoet, maar dat je wel een maximaal budget hebt.

Een ander voorbeeld is dat sommige mensen aan de lopende band drankjes voor iedereen bestellen en achteraf een tikkie sturen. Vraag in dit geval of diegene trakteert en als dat niet zo is, dat je dan geen drankje hoeft. Duwt iemand een drankje in je handen? Geef dan aan (voor je een slok neemt) dat je het niet hoeft, omdat je budget dat niet toestaat.