Dit is hoe laat je zou moeten stoppen met koffiedrinken

Sport & gezondheid door Anne-Fleur

Niemand drinkt er koffie zoals Gilmore Girls-Lorelai en ook al lijkt zij bijna dag en nacht te genieten van een kopje "coffee-coffee-coffee", toch is het misschien verstandiger om dat níet te doen. Geen zorgen, we gaan je niet vertellen dat je moet stoppen met koffiedrinken... Maar, als je niet goed weet wanneer je je laatste kopje van de dag moet drinken, dan zeggen we: lees gauw verder!

Liefde voor koffie

De een kan de geur van koffie niet uitstaan, terwijl de ander een dag zonder dit drankje niet kan overleven (wij zitten bij die laatste groep...). Koffie heeft - zoals alles - een heleboel voordelen, maar ook wat nadelen. De meeste mensen drinken het in de ochtend want: caffeïne en wakker moeten worden. Caffeïne werkt weer in je voordeel omdat het prestaties en concentratie weer verbetert. Verder is het ook gewoon heel lekker én zijn we stiekem allemaal een beetje verslaafd - behalve de theedrinkers onder ons dan. 

Middagdip

Gemiddeld neemt de Nederlander zo'n 1,84 kopje koffie per dag. Dat is best gek, want als we naar onszelf (of Lorelai en Rory Gilmore) kijken, komt dit gemiddelde veel hoger uit. Waar de meeste mensen 's ochtends koffiedrinken, nemen ook heel wat mensen 's middags nog een lekker bakje pleur. Dit is vaak om de middagdip te voorkomen óf om eruit te komen. Op dat moment klinkt dat leuk en aardig, maar als je 's avonds (vroeg) wil slapen, dan is het verstandig om niet al te laat nog een kopje te nemen. Maar wat is dan wel het juiste tijdstip? 

Laatste kopje van de dag

Sowieso is het - om afkickverschijnselen te voorkomen - slim om niet twintig koppen per dag achterover te slaan. Je maximum zou zo rond de vijf kopjes moeten liggen, maar minder mag natuurlijk ook. ;) De beste tijd om je laatste kopje te nemen voor een goede nachtrust (waarbij je dus ook snel in slaap valt) is zo'n tien uur voor je gaat slapen. Dat zegt de Amerikaanse dokter Natasha Bhuyan: "Het duurt namelijk zo’n zes uur voordat je lichaam de helft van de cafeïne heeft afgebroken. Vervolgens kost het nog een paar uurtjes voordat de cafeïne volledig uit je lichaam is." 

Iedereen is anders

Tien uur voor je gaat slapen géén koffie meer drinken klinkt best heftig. Helemaal als je 's avonds om 20.00 uur nog aan de koffie zat met je familie of vrienden. Toch wilde dokter Bhuyan nog wel benadrukken dat iedereen anders is en als je lichaam is aangepast op koffie om 20.00 uur en daarna prima in slaapt valt, dan is er natuurlijk niets aan de hand.