Alle zin en onzin over diëten

Sport & gezondheid door Sarah

Het is weer januari, wat betekent dat alle reclame over diëten en afslanken ons om de oren vliegen. De eerste maand van het jaar wordt elke keer opnieuw ingeluid met beloftes en beweringen dat nu het perfecte moment zou zijn om van kilo's afvallen je goede voornemen te maken. In de war van wat je nog moet geloven als het op diëten aankomt? Wij ontmaskeren de grootste zin en onzin over diëten en geven antwoord op alle afvalmythes die je kent.

onzin dieten

Lees ook: Intermittent Fasting: wat is het en hoe werkt het?

Crashdiëten

Iets wat we de afgelopen jaren hebben geleerd en (hopelijk) niet meer gaan vergeten: crashdiëten zijn passé. Het soepdieet, het ziekenhuisdieet en zelfs het chocoladedieet: dit soort diëten laten we liever achter ons. Je komt vaak calorieën en voedingsstoffen tekort doordat je ineens hele voedingsgroepen uit je voeding schrapt. Hierdoor geef je je lichaam te weinig energie, waar je zelf ook niet bepaald gezelliger van wordt. Bovendien werkt een crashdieet vaak niet goed. Ze zijn te eenzijdig en te streng. Doordat je zo weinig eet, is het vaak moeilijk vol te houden. De kans is dan niet alleen groot dat je na je dieet aankomt, ook kan je als gevolg ervan vaker gaan jojoën met je gewicht en kan je stofwisseling vertragen. En dit is wel het laatste wat je wilt als je wilt afvallen.

Niet eten na 8 uur 's avonds

Hoe vaak we deze niet gehoord hebben: laat in de avond eten maakt dik. Want zodra je na 8 uur zou snacken, zouden de kilo's er op magische wijze aan vliegen. Alsof je stofwisseling abrupt stilvalt zodra de klok 8 slaat. We hebben nieuws voor je: hier is niks van waar. Er is geen wetenschappelijk onderzoek wat bewijst dat je aankomt als je na een bepaald tijdstip eet. Kijk liever naar wat je precies eet. Want als je veel en ongezond eten eet, ongeacht op welk moment van de dag, en te weinig beweegt kan je aankomen. 

Alle koolhydraten en vetten vermijden

Door alle soorten van koolhydraten en vetten uit je voedingspatroon te schrappen, word je ongelukkig. Je hebt energie nodig om goed na te denken, te bewegen en alledaagse dingen te doen. Als je alle carbs en vetten gaat vermijden, wordt dit een onmogelijke opgave op de lange termijn. Schrap daarom liever verzadigde- en transvetten en processed foods, zoals junkfood, gefrituurd eten en snoepgoed. Dit zijn niet alleen dikmakers, ook vergroot het eten ervan de zin in dit ongezond voedsel alleen maar meer. En je bloedsuikerspiegel crasht erdoor, waardoor je meer kans krijgt op mood swings. Wist je trouwens dat onverzadigde vetten, wat bijvoorbeeld in noten en avocado zit, juist erg goed voor je zijn? En ook volkoren producten zijn goed voor je lichaam en je gevoel van verzadigdheid. Vermijd daarbij liever 'witte' zetmeelproducten, ofwel lege koolhydraten, zoals wit brood en witte pasta.

Door water drinken val je af

Hoewel water drinken goed voor je is, val je er niet per se van af. Als je denkt dat je alles kan eten, maar dat als je veel water drinkt alles er wel 'uitspoelt,' heb je het mis. Het is nooit bewezen dat veel water drinken ervoor zorgt dat je echt gewicht verliest. Wel kan het ervoor zorgen dat je sneller een vol gevoel hebt, waardoor je minder kan gaan snacken, en het de stoelgang op gang houdt. 

Veel te weinig eten 

Om af te vallen, moet je minder energie binnenkrijgen dan dat je verbruikt. Hiervoor kan je, naast bewegen en zo calorieën verbranden, ook ervoor zorgen dat je wat minder calorieën binnenkrijgt. Maar jezelf uithongeren is geen goed idee. Als je veel te weinig calorieën binnenkrijgt, honger je jezelf uit, wat slecht voor je mentale en fysieke gezondheid is. Ook is er de kans dat je er vreetbuien van krijgt en je op een gegeven moment alles er weer aan eet. Probeer daarom niet meer dan 500 kilocalorieën te minderen. Zo zou je als vrouw afvallen wanneer je maximaal 1500 calorieën op een dag zou nemen.

Grijpen naar detoxmiddelen

Detoxtheeën zijn overal op het internet te vinden. Waar er vaak reclame voor wordt gemaakt op sociale media, heeft de thee vaak niets anders dan een laxerend effect. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat je van laxerende middelen gewicht verliest. Wel is bekend dat het ontzettend slecht kan zijn voor je darmen en zelfs gevaarlijke gevolgen kan hebben, door mogelijke uitdroging. Laxerende middelen zijn anno 2020 dus een echte no-go. Zorg er liever voor dat je veel vezelrijk voedsel eet, om je stoelgang gaande te houden. Ook is een leven op detoxsapjes niet vol te houden. Zie deze sapjes liever als een toevoeging aan je dieet, dan als een vervanger. 

Maaltijdenshakes- en repen

Reclames op tv, tijdschriftartikelen, posterborden en advertorials op social media: allemaal prijzen ze de dieetproducten aan waar je dit keer écht van gaat afvallen. Dit soort shakes en repen bevatten vaak niet genoeg vitaminen, mineralen en vezels, maar juist veel suikers. In plaats van je maaltijden te vervangen door met zoetstof gevulde shakes en repen, kan je beter kiezen voor vullende en gezonde maaltijden. Als je veel groenten en proteïne eet, krijg je veel energie en zit je vol, maar kan je toch afvallen. Balance is key.

Lees ook: Josie (18) viel 60 kilo af in een jaar: 'Ik voelde me walgelijk'