Jouw gezondheid is geld waard

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een langer leven. Dat willen we allemaal, toch?! Een gezonde levensstijl heb je alleen niet binnen een dag. Het is een kwestie van andere keuzes maken en hier consequent in zijn. Hoe gezonder je bent, hoe minder ziektekosten je over het algemeen maakt. Jouw gezondheid is dus geld waard, maar hoe ga je gezonder leven? 

united consumers

Stoppen met roken

Dat roken niet goed voor je is, dat weten we natuurlijk allemaal. Het blijft lastig om afscheid te nemen van onze giftige ‘vriend’. Eén sigaret kost ongeveer €0,35. Hartstikke zonde als je er eens goed bij stil staat. Stop €0,35 in een spaarpotje, of op je spaarrekening, voor elke keer dat je een sigaret wil pakken. Stel een doel wat je met het geld gaat doen en laat dat een motivatie zijn. 

Stoppen met roken moet niet onderschat worden en het is een mentaal gevecht. Onthoud dat mensen die roken niet gelukkiger zijn dan mensen die niet roken. Het leven is zonder sigaret veel leuker. Vind je stoppen op eigen kracht lastig? De Rijksoverheid legt uit welke hulp er is om te stoppen met roken. Zo wordt hulp bij het stoppen met roken vergoed vanuit je zorgverzekering. Hierbij geldt wel het eigen risico.  

Gezonder eten

Een broodje kopen bij de benzinepomp, een koek tussendoor eten en een kant-en-klaar maaltijd opwarmen. Het maakt ons leven makkelijker, want zo houden we tijd over in ons drukke leven. Toch is voeding belangrijk voor een leuker en gezonder leven. Je zit lekkerder in je vel als je gezond eet, je gaat er beter uitzien en je blijft ook nog eens langer verzadigd. 

Vind je het moeilijk om gezonde keuzes te maken vanwege tijdsgebrek? Maak dan in de avond je eten klaar voor de volgende dag en kies voor verse producten. Zo zijn snoeptomaten en wortels verantwoorde en lekkere tussendoortjes. Bekijk voor inspiratie ook eens de Schijf van Vijf. Hier staan alle voedingstoffen in die je dagelijks nodig hebt voor een gezond lichaam.

Beweeg voldoende

Je stapt vroeg in de morgen in de auto om naar het werk te gaan. Eenmaal gearriveerd op het werk ga je achter je bureau zitten. Tijdens de lunchpauze neem je plaats in de kantine en om 17.00 uur stap je in de auto om naar huis te gaan. Na een lange werkdag is sporten misschien niet het eerste waar je aan denkt en heb je meer behoefte om lekker op de bank te ploffen. Herkenbaar? We zitten teveel en dat is niet goed voor ons lichaam. Tijd om daar verandering in te brengen!

Van bewegen ga je écht lekkerder in je vel zitten en het is ook nog eens hartstikke goed voor je figuur. Dit wil niet zeggen dat je vijf dagen per week puffend in de sportschool hoeft te zitten. De Hartstichting beveelt volwassenen aan om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Verdeel dit over verschillende dagen, zodat je elke dag een half uur matig intensief beweegt. Fiets naar je werk, wandel met de hond of ga een rondje skeeleren. Zo blijf je fit en verminder je het risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer je beweegt, hoe beter voor je gezondheid!

Stress verminderen

In 2017 waren er 248.000 personen met de diagnose ‘overspannen’, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Verschillende situaties kunnen stress veroorzaken en de gevolgen verschillen per persoon. Daarnaast is niet iedereen gevoelig voor stress en kan de een er beter tegen dan de ander. Wanneer je onder stress staat, spannen je spieren aan en versnelt je hartslag. Veel stress kan zich uiten in lichamelijke klachten, zoals:

  • Schouder- en nekpijn
  • Slaapproblemen
  • Maagklachten
  • Hoofdpijn
  • Rugpijn 

Naast lichamelijke klachten, kan stress ook zorgen voor psychische klachten. Je kunt dingen somber in gaan zien, een gevoel van ongelukkigheid hebben of snel geïrriteerd en gefrustreerd raken. Aanhoudende stress heeft negatieve effecten op je gezondheid en is dus een echte sluipmoordenaar. Op de lange termijn kan veel stress zelfs leiden tot een depressie of burn-out.

Weerstand verhogen

Eet je gezond, beweeg je voldoende, en heb je weinig stress? Dan ben je (onbewust) bezig met het verhogen van je weerstand. Ook door het nemen van genoeg rust en je hygiëne op peil te houden, werk je aan een hogere weerstand. 

De hele dag door raken we van alles aan, variërend van deurknop tot wc-bril. Al die bacteriën gaan op je handen zitten, dus regelmatig je handen wassen is belangrijk. Wanneer je een lage weerstand hebt, ben je vatbaarder voor ziekten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een hoge weerstand de garantie is dat je niet meer ziek wordt. Je bent wel minder vatbaar voor virussen, zoals de griep. Een goede weerstand is dus belangrijk voor je gezondheid!

Lees ook: 4 makkelijke ademhalingsoefeningen tegen stress