Botox: alles wat je erover wilt weten 

Lichaam door Roos

Botox is en blijft een lastig onderwerp waarover de meningen flink verschillen. De een vindt het de normaalste zaak van de wereld om de natuur een handje te helpen en de ander vindt dat je aan een gezond lijf niet moet sleutelen. Desalniettemin is één ding in ieder geval wel zeker: botox is hipper dan ooit. Reden genoeg om de meestgestelde botox-vragen eens te onder de loep te nemen. 

1. Wat is botox precies?

Botox is een merknaam voor Botuline Toxine, een medicijn dat al ruim 35 jaar wordt gebruikt als geneesmiddel voor spasme, migraine en tandenknarsen. Het medicijn blokkeert namelijk de werking van zenuwen en spieren. Daarnaast wordt het ook gebruikt tegen rimpels, omdat de werking van onderhuidse spieren platlegt. Simpel: als de spier onder je fronsrimpel niet meer kan samentrekken, verdwijnt de rimpel.

2. Hoe lang werkt botox?

Ongeveer twee weken na een botoxbehandeling is het effect maximaal zichtbaar. De effecten blijven gemiddeld drie tot zes weken zichtbaar. Vaak is het zo dat na meerdere botox behandelingen, het effect ook langer aanhoudt. De effecten van een behandeling voor overmatig zweten kunnen wel 9 tot 12 maanden aanhouden. 

Lees ook: Afvallen lukt niet: dit kan de oorzaak zijn

3. Hoe duur is botox?

De kosten voor botox verschillen per kliniek en behandeling. Wel hanteren de meeste klinieken éénzelfde prijs per gezichtszone. Deze zones zijn: botox voorhoofd, botox lippen, botox fronsrimpels en botox kraaienpoten. Voor behandelingen tegen migraine en hyperhidrose gelden vaak weer andere prijzen. 

4. Wat zijn de risico’s?

Hoewel botox de veiligste cosmetische ingreep schijnt te zijn en de werkzame stof al 35 jaar succesvol wordt gebruikt in de gezondheidsindustrie, is een cosmetische ingreep nooit geheel zonder complicaties. Zo kan het voorkomen dat een doelwitspier teveel verzwakt wordt, waardoor de boel gaat hangen. Bij de ogen uit zich dit in hangende oogleden en bij de mond kun je ervan gaan kwijlen. Ook kan een te hoge dosis bij de behandeling van tandenknarsen ervoor zorgen dat je minder goed kan kauwen. Toch zijn de effecten van botox altijd tijdelijk en zullen deze ongemakkelijk vaak vanzelf weer overgaan. Wel is het altijd belangrijk om na te gaan of de arts in kwestie goed opgeleid is. 

5. Wat vinden mensen van botox?

Uit een onderzoek van Metro Nieuws blijkt dat botox en fillers steeds meer geaccepteerd worden. Zo heeft zeven op de tien respondenten wel eens een cosmetische ingreep overwogen. Ongeveer de helft daarvan denkt vooral aan botox (52 procent) en fillers (49 procent).

Lees ook: Dit zegt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid