Sunny Bergman noemt rapper Boef 'slachtoffer van racisme'

Media door Redactie Ze.nl

Volgens Sunny Bergman is Boef slachtoffer van racisme. Deze uitspraak doet ze na alle ophef van afgelopen week over de filmpjes waarin Boef drie vrouwen 'kechs' noemt. Sunny zegt het af te keuren dat vrouwen voor hoer worden uitgemaakt, maar zegt daarbij dat witte mannen dat veel vaker doen. Dit liet ze zondagavond in De Nieuwe Maan op NPO 2 weten. 

Xenofobische agenda

Volgens Sunny wordt er met twee maten gemeten in deze discussie. "Op zich moeten we seksisme te allen tijde veroordelen, maar wat je ziet in dit geval is dat seksisme bestreden wordt met racisme. Dat seksisme wordt gebruikt voor een xenofobische agenda. Als je ziet dat Wilders het gebruikt, je in De Telegraaf ziet staan dat ‘Nederlanders genoeg hebben van allochtonen als Boef’, dan is die verontwaardiging wat mij betreft niet meer waarachtig.”

'Uitleg deugt niet'

Barbara Barend, die ook te gast was, ging de discussie met haar aan. "Er zijn heel veel reacties waarbij het helemaal niet over zijn achtergrond gaat. Je kunt die dingen ook wíllen zien op dat moment. Er zijn talloze kranten, er zijn talloze vrouwen zoals jij en ook allemaal vrouwen in NRC, Marokkaanse vrouwen, die puur op de tekst van rapper Boef zijn ingegaan. Die uitleg van Boef waarom zij een kech zouden zijn deugt niet. In dezelfde week had je Camiel Eurlings: Twitter en alle kranten ontploften over wat hij had gedaan. En dat in dezelfde week. Het feit dat Wilders reageert… Hij reageert overal op.

Algerijnse achtergrond

Volgens Sunny is iedereen met name zo boos op Boef om zijn Algerijnse achtergrond en islamitische geloof. "Er wordt gedacht dat wij Nederlanders dat niet doen, maar ik word al tien jaar voor hoer uitgemaakt. Door voornamelijk witte mannen. Op het moment dat je seksisme bestrijdt met racisme, dan vind ik het fout. Dat heb ik gezien in de manier waarop hierop gedoken is. Er wordt ook een soort van culturele superioriteit uitgedragen, van: ‘Wij Nederlanders doen dat niet.’ Dan is de onderliggende boodschap: ‘Wij witte Nederlanders.'."

Voetbal International

Er was veel commentaar op Sunny Bergman door haar afwachtende reactie na alle ophef om Boef, met name omdat zij niet vlak daarvoor actie wilde voeren tegen de 'seksistische en homofobe' mannen van Voetbal International. Daarover verklaart ze het volgende: "De hele wereld had zich er al over uitgesproken, dus wat dat betreft: wat moest ik nog zeggen? Ik richt me vooral op emancipatie van mijn eigen etniciteit en ik wil mensen aanspreken, zoals witte mannen, op het gedrag wat ze tonen. Wat wel belangrijk is om te zeggen: ik heb onderzoek gedaan naar slut shaming, waar dit over gaat, en dat is ook hier in Nederland in de Westerse cultuur een heel prangend fenomeen. Het meest voorkomende scheldwoord op scholen hier is slet.

Lees ook: H&M onder vuur om 'racistische' trui voor kinderen

Bron: Mediacourant