7 mindblowing feitjes over je clitoris - VRIJ-dag

Intiem door Redactie Ze.nl

Je clitoris, genotsknobbeltje of klit - het is maar net hoe je dat kleine bobbeltje boordevol plezier het liefst noemt. Het is zonder twijfel een van de meest geweldige lichaamsdelen ooit. Grote kans dat je er eentje bezit. En de kans is nog groter dat je deze zeven dingen nog niét wist over je kittelaar. 

1. Het is groter dan je denkt

Je denkt misschien dat het slechts een klein knobbeltje van plezier is, maar als je meerekent wat onderhuids zit is hij (zij?) wel vier keer zo groot. Bovendien groeit je clitoris wanneer je opgewonden raakt tot twee keer zijn originele grootte.

2. Er is een bloem die er hetzelfde uitziet

Haha, het is echt zo. Deze prachtige bloem is vernoemd naar het vrouwelijke knobbeltje van plezier. De Clitoria ternatea, ook wel kittelbloem genoemd, heeft de vorm van een clitoris. Het enige verschil is dat de bloem felblauw is en voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. 

Lees ook: Alles over... standje 69! VRIJ-dag 

3. Het blijft doorgroeien, maar veroudert niet

Klinkt als een onmogelijk raadsel: ‘het groeit, maar veroudert niet. Wat is het? Een clitoris!’ Maar het is echt waar - net als je neus, blijft je clitoris je hele leven doorgroeien. Toch veroudert hij niet tussen 30-70 jaar. Jij mag dan verschrompelen en ouder worden, je klit blijft kwiek en jeugdig. 

4. Het heeft 8000 zenuwuiteinden

Hoewel de vaginawand zelf weinig gevoel heeft, heeft je clitoris wel 8000 zenuwuiteinden. Dat zijn er twee keer zoveel als een penis heeft. Niet zo gek dus dat een vrouwelijk orgasme vaak intenser is.

5. De clitoris werd officieel ontdekt in 1500

Anatomist Mateo Renaldo Colombo, een Italiaanse professor, claimt de clitoris ontdekt te hebben. Hij noemde het ‘amor Veneris’ - ofwel de liefde van Venus. Gek genoeg wisten vrouwen al van het bestaan af…

Lees ook: 5 x BDSM technieken die je seksleven een boost zullen geven - VRIJ-dag

6. Het groeit tijdens je ovulatie

Onderzoek toont aan dat de grootte van je clitoris verandert gedurende je cyclus. Tijdens de ovulatie zou je clitoris groter zijn. Het is nog wel onduidelijk of dit enig effect heeft op het genot. 

7. Het heeft maar één taak

Een héle belangrijke taak: genot. Puur genot. Verder is die nergens voor, eigenlijk. 

Lees ook: Dubbel genieten: zo krijg je een meervoudig orgasme