10 x waarom mensen die kaas eten gezonder zijn 

Eten door Roos

Niets lekkerder bij een goed glas wijn dan een plank vol schimmelkaas. Hoe stinkender, hoe beter. Hoewel kaas vaak gezien wordt als een guilty pleasure door het hoge vetgehalte dat erin zit, is deze lekkernij eigenlijk ontzettend goed voor je. Hier 10 redenen voor je op een rijtje waarom kaasliefhebbers gezonder zijn dan kaashaters. 

1. Kaas maakt je gelukkiger

In kaas zit tryptofaan, een aminozuur dat goed is voor je humeur. Er is zelfs onderzoek waarin tryptofaan effectief is gebleken tegen depressie, stress en angststoornissen. Het zou zelfs vergelijkbare effecten hebben als lichttherapie. En het zit dus in kaas, yes!

2. Kaas geeft je seksleven een boost

Vergeet oesters en chocola - een plateau vol stinkende schimmelkaas kan wel eens de meest sexy afrodisiacum van allemaal zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat kaas-eters meer seks hadden dan hun kaashatende tegenpolen. Jawel, van de kaaslovers had maar liefst 73% minstens een keer per maand seks, terwijl dit bij anti-groep 63% was. Laat die kaasplank maar komen! 

Lees ook: Dit is waarom je kater erger wordt als je ouder wordt

3. Kaas zit boordevol proteïne

Proteïnes zijn de bouwstenen voor gezonde botten, spieren, huid en bloedvaten. Vrouwen hebben 46 gram proteïne nodig per dag en een normale portie kaas bevat acht gram. Dus niks eiwit-shakes en kipfilet met broccoli - gewoon een brok kaas eten! 

4. Kaas is goed voor je stoelgang

Kaas zit vol probiotica - ook wel ‘goede bacteriën’ genoemd. En die heb je nodig om je darmflora op peil te houden. Jij blij, buikje blij!

 

Lees ook: Hongerig naar bed of laat nog iets eten: wat is beter?

5. Kaas zorgt voor een goede nachtrust

Het is bewezen dat kaas eten voor het slapen gaan voor een betere nachtrust zorgt. Het type kaas dat je eet kan zelfs bepalen waar je over droomt. In een onderzoek droomden cheddar fans over beroemdheden, Rode Leicesters over hun familie en jeugd en Lancashire-eters over hun werk.  

6. Kaas helpt je metabolisme

Onderzoekers van het CHU de Québec Research Centre vonden een link tussen kaasconsumptie en een verbeterd metabolisme. Dit komt door het hoge gehalte aan boterzuur in kaas. Dit stofje vermindert overgewicht en cholesterol en zorgt ervoor dat je lichaam energie effectief verbrandt. Om nog maar te zwijgen over de verminderde kans op stofwisselingsziekten, zoals diabetes.

Lees ook: Uien snijden zonder huilen? Het kan met dit mégasimpele trucje

7. Kaas zit bomvol gezonde omega 3s

Onderzoekers vonden dat biologische zuivelproducten 62% meer gezonde omega 3s bevatte dan normale zuivel, dankzij het verse gras dat de koeien eten. Hierdoor kreeg kaas vooral een dikke pluim, hoewel wel aangeraden wordt om voor de biologische varianten te kiezen. 

8. Kaas versterkt je tanden en botten

Zuivelproducten zitten boordevol calcium, vitamine D en proteïne, die zorgen voor sterke botten en tanden. In het rijtje van zuivelproducten spant kaas de kroon, omdat dit ook nog vitamine B complex bevat, wat ervoor zorgt dat je lichaam calcium nog beter kan opnemen en verspreiden over het lichaam. 

9. Kaas beschermt tegen hart- en vaatziekten

Ten minste één kaassoort heeft bewezen dit effect, namelijk…. Roquefort! Deze Franse blauw schimmelkaas zit boordevol ontstekingsremmers die je beschermen tegen hart en vaatziekten en ontstekingsziektes zoals reuma. Dat verklaart waarom de Fransen zo gezond zijn en relatief oud worden, ondanks dat ze er een vrij vet dieet op na houden. 

10. Kaas versterkt je immuunsysteem

Kaas bevat geconjugeerd linolzuur (CLA). Dit is een antioxidant die je immuunsysteem versterkt en je lichaam beschermt tegen kou, griep en andere ziektes. Misschien even een kaasplankje delen met die snotterende collega? Pas op voor rondvliegende bacillen. 

Lees ook: 10 x feitjes over wijn die je wilt weten voor je volgende glas