Shocking: 'Je haar verven vergroot de kans op borstkanker'

Haar door Roos

Voor sommigen is je haar verven net zo gewoon als af en toe je benen scheren. Maar dat het niet zo onschuldig is als dat je zou denken, blijkt uit onderzoek. Vrouwen die vaker dan vijf keer per jaar hun haar verven, zouden veertien (!) procent meer kans hebben op borstkanker. 

Beter natuurlijke kleurspoelingen

Professor en chirurg Kefah Mokbel van het Princess Grace ziekenhuis in Londen maakt zich zorgen om de uitkomst van het onderzoek. Met name omdat de haarverfindustrie mensen juist aanraadt om elke vier tot zes weken je haar te verven. Dit blijkt ontzettend schadelijk te zijn en het risico op borstkanker te vergroten. Volgens Mokbel is het beter om in plaats van permanente verf, natuurlijke kleurspoelingen zoals henna te gebruiken om je haar te kleuren. Hier zitten minder giftige stoffen in.

Meerdere onderzoeken

Uit eerder onderzoek bleek ook al dat er verbanden zijn tussen het gebruik van haarverf en de kans op kanker: toen bleek dat vrouwen die vaker hun haar verven ook meer kans hebben op de vreselijke ziekte. Toch worden er vraagtekens bij dit onderzoek gesteld, zo zouden deze vrouwen naast haarverf ook andere cosmetica in meerdere mate gebruiken. Of de kanker dus daadwerkelijk van de haarverf komt, is dus eigenlijk nog de vraag. Hopelijk wordt hier snel meer onderzoek naar gedaan...

Lees ook: Smeer dit in je haar en het straalt als nooit tevoren