Heel Holland Bakt: Deze karamel-kaneeltaart moet je proberen

Eten door Redactie Ze.nl

Het is weer zondag en dat betekent dat er weer een heerlijk recept klaar staat! Het is vandaag 1 oktober en we vieren vandaag de internationale dag van de ouderen. Dus steek die handen uit de mouwen vandaag en verras je opa of oma met deze heerlijke Kletsen bij de koffie-taart. Geïnspireerd door niemand minder dan Vanessa uit Heel Holland Bakt.

De Kletsen bij de koffie-taart van Vanessa is op de Heel Holland Bakt moeilijkheidsgraadmeter 'gemakkelijk'. Zelfs als je geen keukenprinses bent, moet dit dus lukken. Het is een heerlijk romige karamel-kaneel-mousse op een zachte amandelcake met knapperige kletskopjes. (Kletsk-)Op voor je het weet.

Bakgereedschap:

  • 2 bakplaten
  • 1 taartring (16 centimeter)
  • 1 taartring (20 centimeter)
  • taartrooster
  • Acetaatfolie

Voorbereiding:

Verwarm de oven op 200 graden.

Amandelcake:

  • Smelt de boter in een pannetje, laat het afkoelen.
  • Klop amandelmeel, 3 eieren, bloem, zout, vanille-extract en de helft van de suiker in een kom.
  • Klop het eiwit met de rest van de suiker met de mixer tot een meringue.
  • Meng de boter door het amandelmengsel en voeg voorzichtig de meringue toe.
  • Giet het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk het uit. Bakken op 200 graden (8 à 10 minuten).
  • Draai de cake na het bakken ondersteboven op een stuk bakpapier. Laat goed afkoelen.
  • Snijd met de taartring plakjes taart van 16 centimeter doorsnede.

Karamelmousse:

  • Week de gelatine bladen in koud water.
  • Stort de suiker met wat water en druppels citroensap in een steelpannetje.
  • Karamelliseer de suiker en dip er 5 amandelen met een satéprikker in. Laat de amandelen afkoelen op bakpapier.
  • Voeg 175 milliliter slagroom, het zout en de gelatine toe aan de karamel en laat het geheel afkoelen.
  • Klop de resterende 480 milliliter slagroom met een snufje kaneel. Meng de helft van het karamel-gelatine-mengsel met de slagroom. In de ijskast laten afkoelen.

Kletskoppen:

  • Meng in een kom: de boter, basterdsuiker, melk, zout en het vanille-extract.
  • Voeg de gehakte amandelen en bloem toe.
  • Maak op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes van het beslag en druk deze plat. Bak ze op 180 graden (8 à 10 minuten).
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Afwerking:

  • Bekleed de taartring van 20 centimeter met acetaatfolie.
  • Leg er een amandelcakelaag in. Strijk de mousse over de taart. Breek enkele kletskoppen in kleine stukjes en verdeel deze over de mousselaag.
  • Leg er een tweede laag cake op, bedek deze ook met de mousse en stukjes koek; leg de derde taartplak er bovenop.
  • Bekleed de laatste laag met de andere helft van de karamel-gelatine-saus.
  • Strijk glad af. Versier de taart met enkele toefjes geklopte slagroom en leg er een kletskop en/of gekarameliseerde amandel bovenop.

Zie hier hoe de taart van Vanessa eruit zag.

Lees ook: Smullen: Mi­ni-cho­co­chee­se­ca­kes met zout­jes­bo­dem